EXCLUSIV | Monica Tatoiu taie în carne vie! Ce spune despre greva profesorilor: „S-a trecut arogant linia roșie”

Publicat: 25 mai 2023, 13:12 Autor: Dora Bazavan Vedete

E încă grevă în școli și am rugat-o pe Monica Tatoiu să ne vorbească despre acest lucru care a pus pe jar și părinți nu doar dascălii sau elevii.  

Ce spune despre situația creată în învățământ, despre prețurile care au luat-o razna și politică românească, Monica Tatoiu a făcut declarații exclusive pentru Ciao.ro. Femeia de afaceri nu a luat în calcul ideea de a pleca vreodată definitiv din România pentru că mereu găsește argumente și explicații logice pentru ceea ce nu funcționează bine.

Ce părere aveți despre greva profesorilor? Cât credeți că se va prelungi și care vor fi repercursiunile?

În învățământul de stat salariile sunt mici comparativ cu alte domenii de servicii publice. Așa este în majoritatea statelor europene. Deoarece doctorii erau căutați în vest și puteau pleca, profesorii sunt captivi în România. Așa că la doctori s-au mărit salariile, iar profesorii au fost lăsăți să se descurce. Cei mai performanți în domeniul lor de competențe au migrat spre alte tipuri de servicii private unde salariile sunt mai mari.

Treptat cancelariile s-au golit de pedagogi competenți și au început să fie populate cu oameni pentru care ultima alternativă de loc de muncă este catedra unde ori nu știu ori nu vreau să facă nimic în afara normei de 18 ore săptămânal. Profesorii în vârstă, obișnuiți cu rigorile meseriei ies treptat la pensie. Cei care predau materii necesare la examenele naționale își rotunjesc veniturile din meditații. În urban. Dar dezastrul cel mai mare este în rural.

Monica Tatoiu taie în carne vie!

Cine nu ia notă de trecere la titularizare aterizează într-o școală la țară unde sunt comasate mai multe clase, orele se fac din 5 în 3. Argumentele pentru afirmațiile de mai sus sunt scăderea notelor la titularizarea în învățământ și rezultatele la evaluările naționale. Mai ales în mediul rural. Sunt de acord că sistemul de învățământ public este subfinanțat, dar să finanțezi acum otova resursă umană existența este inutil și neconstructiv.

Cei care acum sunt incompetenți vor fi și după ce li se măresc salariile. Învățământul trebuie restructurat.Trebuie să atragă resurse umane competențe prin salarii mai bune dar și prin oferirea unei posibilități de carieră pe termen lung în școli dotate corespunzător și conduse de directori competenți. Cu filtre. Spitalele nu sunt mai bune acum după creșterea salariilor medicilor și asistentelor. Asta se va întâmpla și în învățământ dacă cresc salariile și nu se depolitizează deciziile. În minister, inspectorate și conducerea școlilor.

Ce spune despre greva profesorilor

Greva se va încheia după rotativă. Mediile se vor încheia și examenele naționale se vor susține la timp. Frăția liderilor sindicali, aceiași de ani de zile, cu puterea, este o realitate veche. Decizia de a se declanșa acum greva când se încearcă votarea execrabilei legi a educației, pritocită de actualul ministru al educației pe vremea când era consilierul președintelui, nu este o întâmplare.

S-a trecut arogant linia roșie și această grevă este semnalul de alarmă. În cel mai fericit caz doamna Deca n-ar trebui să mai facă parte din noul guvern. Este factorul declanșant al grevei. Un mesaj pentru președinte. Dacă rămâne în guvern înseamnă că încă președintele face ce vrea și asta va inflama spațiul public în lunile premergătoare anului 2024 cu 5 runde de alegeri.

Ce părere aveți despre învățământul de stat? Către ce se îndreaptă? Ce nu e bine aplicat aici și ce ați schimbă?

Ce nu este bine acum? Nu este clar ce se dorește în educație. Ce competențe de bază trebuie să aibă un elev după fiecare ciclu de inovare. Dincolo de frazele pompoase traduse prost din limba engleză. Sunt prea multe discipline în trunchiul comun. Prea multă materie. Mult și prost. Copiii ar trebui să știe o multitudine de lucruri și sfârșesc analfabeți funcțional.

„S-a trecut arogant linia roșie”

Săptămâna de școală trebuie să aibă maximum 22 de ore în ciclul primar, cu 2 ore de sport incluse. Maximum 2 ore de teme acasă. Activități extrașcolare: cor, sport de echipă, proiecte de mediu, etc. În gimnaziu maximum 25 de ore săptămânal cu teme maximum 3 ore. În rest activități extracurriculare sub coordonarea profesorilor pentru completarea celor 40 ore de muncă.

La liceu ar trebui să se introducă deja specializarea. Licee pedagogice, sanitare, administrație publică, silvicultură, etc. Școli profesionale cu contracte de ucenicie în domeniile identificate pe piață muncii. La țară trebuie create în zonele defavorizate școli cu internat. Sunt multe schimbări necesare dar frâna vine tot de la acele cadre didactice, inspectori, politruci experți, care nu vor să își schimbe obiceiurile confortabile.

Ce ați schimba în politica românească pentru ca totul să meargă ca pe roate?

Rezervele de cadre din politică sunt …incompetente. Criteriile prin care cineva ajunge într-un post de decizie nu are nimic de a face cu educația sa, valorile despre care predică. Pile, cunoștințe, relații, PCR este partidul stat în România după 33 de ani de când a fost desființat. Ce paradox. Avem nevoie de examene naționale, transparente cu supraveghere pentru crearea unui corp de funcționari publici, bine plătiți, dar validați prin aceste examene. Fără delegări, fără interimate pe posturi. Miniștrii sunt numiți politic. Ei trebuie însă să lucreze cu funcționari competenți. Nu cu PCR.

Criza financiară bate la ușa României

Prețurile au luat o razna! Credeți că vor mai exista scumpiri până în toamnă sau până la sfârșitul anului?

Prețurile vor continua să crească atâta timp cât costul energiei va rămâne foarte mare. Accelerarea măsurilor de „luptă împotriva schimbărilor climatice” va duce la prăbușirea economică. Șomaj, inflație, scăderea calității vieții plus războiul ăsta care numai aer curat nu produce.

Sunteți o femeie căutată de televiziuni și invitată destul de des în emisiuni. Nu v-ați gândit să puneți pe picioare propriul podcast?

La TV sunt prezentată ca antreprenor. Fals! Eu am fost manager toată viața. Primesc un proiect. Achiesez la obiective. Negociez strategiile și costurile. Apoi îmi văd de treabă. Cu ce resurse am. România este o republică semiprezidențială. Deci nu este doar un om cu mâna pe volan. Așa că trebuie să muncești în echipă. Să asculți, să negociezi, să calculezi impactul deciziilor pe termen mediu și lung.

Să alegi și să îți convingi partenerii să aleagă calea prin care pierderile sunt mai mici decât beneficiile. Întotdeauna sunt și pierderi. Să conduci nu este așa ușor cum pare dinafară. Puterea, dacă nu faci rabat de la onoare, te poate ucide emoțional. Dar am intrat în ultima parte a vieții și încă nu mi-am epuizat energia sau îmi lipsește înțelepciunea, vorba lui Blaga.

V-ați muta definitiv din România? Care ar fi motivul care v-ar determina să faceți acest lucru și să nu va mai uitați înapoi?

Nu plec din România. Am obligația să spun în fiecare zi, cu argumente, ce nu merge bine. Pentru că atunci când iubești cu adevărat trebuie să spui adevărul, chiar dacă doare pe moment. România este așa cum suntem noi, fiecare. Dacă nu ne place, înseamnă că nu ne place de noi.

Publicat: 25 mai 2023, 13:12 Autor: Dora Bazavan Vedete
Am terminat Facultatea de Filosofie și Jurnalism din cadrul Universității "Spiru Haret" și mi-am dorit întotdeauna să profesez în acest…...
Pe aceeași temă