Administrația Națională de Meteorologie anunță Cod galben de ploi, marți, de la ora 11 până miercuri la ora 10, pentru jumătate din țară. De asemenea, Institutul Naţional de Hidrologie a emis, marţi, avertizări Cod galben de inundaţii pe râuri din Moldova, Transilvania și Muntenia.
ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
Interval de valabilitate: 29 septembrie, ora 11:00 – 30 septembrie, ora 10:00
Fenomene vizate: ploi insemnate cantitativ, instabilitate atmosferică temporar accentuată
Zone afectate: conform textului și hărții
În Moldova, local în Transilvania, Maramureș și la munte vor fi perioade în care va ploua însemnat cantitativ și în care, îndeosebi în Moldova, se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată (averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină). În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și pe arii restrânse, mai ales în Moldova, 40…60 l/mp.
Notă: Miercuri (30 septembrie) și joi (01 octombrie) în vestul, centrul și nordul țării precum și la munte va ploua, iar prin acumulare cantitățile de apă vor fi însemnate. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marţi, avertizări Cod galben de inundaţii, valabile pe râuri din şapte judeţe.
Conform prognozei de specialitate, până la ora 00:00, vor fi viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie, pe râurile: Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Jijia (judeţele Iaşi, Vaslui şi Galaţi). De asemenea, fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul hidrografic Elan.
În acelaşi timp, până la ora 14:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi niveluri pe râurile din bazinele hidrografice: Teleajen – bazin amonte S.H. Vălenii de Munte şi Buzău – bazin amonte S.H. Nehoiu (judeţele Covasna, Braşov Prahova şi Buzău).
Hidrologii precizează că fenomene hidrologice similare se mai pot semnala cu intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Teleajen – bazin amonte Acumularea Măneciu, respectiv Buzău – bazin amonte Acumularea Siriu.