Medicul Adrian Marinescu vorbește despre noile măsuri și bilanțul raportat zilnic: ”România, în sine, este carantinată”

Publicat: 16 iul. 2020, 12:03 Autor: Andreea Voicu Arhiva

Medicul Adrian Marinescu a vorbit în emisiunea ”Marius Tucă Show” despre importanța izolării atunci când o persoană este bolnavă, dar și despre situația în care ne aflăm cu toții.

Medicul primar în cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș” a vorbit în emisiunea lui Marius Tucă despre faptul că autoritățile fac o greșeală atunci când transmit zilnic care este numărul infectaților. Doctorul susține că trebuie să fie amintit și indicele de pozitivitate, cât la sută dintre cei testați sunt pozitivi, scrie Mediafax.

Întrebat de ce țara noastră a fost două luni în carantină, medicul a răspuns: ”Cred că 99 la sută dintre țările din jurul nostru au făcut la fel ca noi. Nu e un argument suficient, dar e clar că acea izolare a fost bună la acel moment, a împiedicat tăvălugul, ar fi fost un număr mult mai mare de infectări. Granițele nu au fost cu totul închise niciodată. (…) Marea greşeală este că se vorbeste numai de numărul de infectări. Ar trebui clar să ne spună care este procentul indicelui de pozitivitate”.

Dr. Adrian Marinescu: ”Izolarea este extrem de importantă”

Doctorul atrage atenția oamenilor, spunând că masca de protecție este foarte importantă.

”Asta am spus. Iulie este o perioadă de tranzit și în august lucrurile se vor liniști. La greci, masca nu s-a purtat că au fost puține cazuri. Este importantă purtarea măștii. Mai sunt câteva reguli. Contactul prelungit. Dacă merg la o terasă, trebuie să știu cu cine merg. Mai e o măsură, pare că e ultima, dar e cea mai importantă: când sunt bolnav trebuie să mă izolez, şi dacă am gripă, sau orice boală infecţioasă. Nu trebuie să fie o lege. Când sunt bolnav stau acasă. Izolarea este extrem de importantă. Toţi asimptomaticii ar trebui să fie izolaţi, şi acasă e bine, doar să fie monitorizați corect. Au fost persoane care păreau a fi asimptomatice, dar erau bolnave. Dacă nu ai simptome două zile, apoi ai, asta înseamnă că eşti bolnav. Acesta este şi motivul pentru care s-a vorbit de acele zile de internare, pentru siguranţă. Este clar că putem să nu avem acele zile de internare, cele 48 de ore, cu condiţia să avem o evaluare corectă la început. Poate fi un pacient în vârstă, cu factor de risc. Şi gripa este o problemă, poate duce la ceva grav”, a spus Adrian Marinescu.

Persoanele care nu se izolează acasă, în condițiile în care sunt bolnave, vor răspunde în fața legii.

”Dar dacă nu se izolează la domicilu, răspunde în fața legii. Asimptomaticul și cel cu o formă severă pleacă din spital. Cei grav nu. Noua lege vorbește de 2 zile de internare”, a mai spus medicul.

Cazuri de Hepatită B și C în România

”Vorbim de un calcul statistic. Cel puţin jumătate de million au hepatită C şi un număr clar mai mare au hepatită B, deci un calcul simplu ne spune că sărim de un million, pacienţi care au virusul Hepatitei B sau C, nu neapărat o formă severă, dar ei trebuie diagnosticaţi, evaluaţi, trataţi. 7%- 8% din populatia Romaniei are Hepatita B sau C. Ne preocupă acest lucru, Institutul Matei Balş a avut ca obiectiv principal alături de HIV-SIDA şi tratatea hepatitelor. Pacientii cu hepatita nu stau deoparte şi în acelaşi timp au şi COVID şi Hepatită şi HIV”, spune doctorul.

Marius Tucă: ”Undeva în decembrie, ianuarie s-ar putea să revină Covidul?”

Adrian Marinescu: ”Depinde ce se întâmplă. De fapt întrebarea este: Când se închide pandemia? Degeaba se termină la noi, când ceilalți au probleme. Pandemia va lua sfârşit când toate ţările de pe glob vor raporta zero cazuri. Am avut cazuri când aveau în același timp și gripă, dar și Covid. România în sine este carantinată. Românii nu pot pleca în Anglia, Grecia”.

Publicat: 16 iul. 2020, 12:03 Autor: Andreea Voicu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2017, inițial începând să capete experiență în trustul Intact Media Group, iar ulterior a făcut…...
Pe aceeași temă