Medicii sunt îngrijorați! Utilizarea unui medicament banal pe perioada sarcinii, crește riscul de autism și ADHD

Publicat: 07 iun. 2021, 12:11 Autor: Elena Arhiva
Medicii sunt îngrijorați! Utilizarea unui medicament banal pe perioada sarcinii, crește riscul de autism și ADHD

Femeile care iau paracetamol în timpul sarcinii au mai multe șanse să nască un copil cu probleme comportamentale, arată un studiu recent.

Cercetătorii de la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal) au realizat un studiu epidemiologic care confirmă legătura dintre utilizarea paracetamolului în timpul sarcinii și simptomele de deficit de atenție ale copilului.

Există, spun ei, o „legătură cauzală” între consumul de paracetamol și probleme de comportament ale copiilor, inclusiv hiperactivitate și deficitul de atenție (ADHD – tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate) și afecțiuni ale spectrului autist (ASC).

Studiul de cohortă (un soi de studiu epidemiolgic) a analizat peste 70.000 de copii din șase țări europene. Astfel. s-a constatat că acei copii aflați în pântecele mamei expuși la paracetamol au cu 19% mai multe șanse de a dezvolta simptome ASC și cu 21% mai multe șanse de a dezvolta simptome ADHD, decât cei care nu au fost expuși.

„Rezultatele noastre abordează unele dintre punctele slabe ale meta-analizelor anterioare”, a comentat Jordi Sunyer, cercetător la ISGlobal și co-autor al lucrării publicate în Jurnalul European de Epidemiologie. „Având în vedere toate dovezile privind utilizarea paracetamolului și a dezvoltării neurologice, suntem de acord cu recomandările anterioare care indică faptul că, deși paracetamolul nu trebuie suprimat la femeile gravide sau la copii, el trebuie utilizat doar când este necesar.”

Paracetamolul este considerat cel mai sigur analgezic pentru femeile gravide

Aproximativ 46-56% dintre femeile însărcinate, din țările dezvoltate, utilizează paracetamol, considerat cel mai sigur analgezic / antipiretic pentru femeile gravide și copii. Cu toate acestea, dovezile tot mai mari au legat expunerea prenatală la paracetamol de performanțe cognitive mai slabe, multe probleme de comportament și simptome ASC și ADHD, au remarcat autorii, scrie Capital.

În total, cercetătorii au analizat 73.881 de copii pentru care au fost disponibile date despre expunerea prenatală sau post-natală la paracetamol, cel puțin un simptom al ASC sau ADHD și principalele covariabile. În funcție de cohortă, 14% până la 56% dintre mame au raportat că au luat paracetamol în timpul sarcinii.

Studiul a analizat și expunerea post-natale la paracetamol și nu a găsit nicio asociere între utilizarea a acestuia în timpul copilăriei și simptomele ASC. Dar echipa a concluzionat că sunt necesare studii suplimentare, având în vedere eterogenitatea expunerii post-natale la paracetamol.

Sursa foto: Arhiva Ciao

Publicat: 07 iun. 2021, 12:11 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă