Medicii din Romania au transmis un avertisment pentru cei care fac sarituri in apa.
Tinerii care aleg sa se racoreasca in diferite moduri, in plin sezon estival, ajung in stare grava la spital, dupa ce executa sarituri in apa. Totul fie ca e vorba de piscine, bazine publice sau lacuri, in care ei se aventureaza.
Un tanar ajunge la fiecare doua zile, in stare grava, la spital, dupa ce a executat o saritura in apa. Cadrele medicale au decis sa traga un semnal de alarma in acest sens, mai ales ca numarul cazurilor a inceput sa creasca in mod socant.
Medicii de la Spitalul Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni”, din Capitala, au fost cei care au facut avertismentul. La fiecare doua zile, un tanar ajunge in stare grava cu traumatism vertebro-medular cervical, dupa ce a facut sarituri in apa.
Din teribilism sau inconstienta, acestia executa manevre periculoase atunci cand se scalda in apa. Cadrele medicale se confrunta cu aceasta problema in lunile de vara, noteaza digi24.ro. Putini sunt cei care realizaza ca o simpla saritura in apa poate avea consecinte foarte grave.
„La contactul cu apa, in cazul plonjoanelor de mare inaltime, sau la contactul cu solul, in cazul sariturilor in apa de adancimi mici, pacientii sufera fracturi de coloana vertebrala cervicala, urmate de instalarea deficitelor neorologice, care se soldeaza cu paralizie completa sau incompleta sau decesul acestora. Sfatuim tinerii sa evite sariturile in apa putin adanca sau cel putin sa verifice adancimea acesteia atunci cand vor sa faca astfel de salturi”, au spus medicii.
„Primul ajutor in cazul unui traumatism vertebro-medular cervical este esential si presupune o interventie rapida a personalului specializat”, a spus medicul Niki Adrian Calina, de la Spitalul de Urgenta „Bagdasar-Arseni”. In fiecare vara, aproximativ 50 de persoane sunt internate doar in sectia de traumatologie a spitalului.
Fracturile coloanei vertebrale cauzate de sariturile in apa pot duce la deplasarea de vertebre, dar si la leziuni ale maduvei. In situatia in care maduva cervicala inalta este strivita, pacientul nu mai are nicio sansa de supravietuire.
Pericolele se „ascund” pentru cei care sufera un astfel de traumatism si la nivel psihologic. Tinerii care fac sarituri in apa si isi provoaca leziuni de coloana vertebrala au un risc crescut de modificare a personalitatii, de instalare a depresiei cronice, motivatie scazuta, labilitate emotionala sau anxietate cu sau fara atacuri de panica.