Masca medicală VS masca din bumbac. De ce nu e bine să fie purtată masca din material textil

Publicat: 21 oct. 2020, 10:42 Autor: Andreea Voicu Arhiva

Încă de la începutul pandemiei, când s-a recomandat purtarea măștii de protecție pentru a nu ne infecta cu noul coronavirus, există și persoane care au optat purtarea unei măști textile, din bumbac, nu doar a măștii medicale. Dar cât de mult ne protejează o mască din material textil?

Acum, purtarea măștii de protecție este, din nou, obligatorie, atât în Capitală, cât și în mai multe orașe din România, unde numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus a crescut vertiginos.

Un medic dermatolog a explicat, potrivit Antena 3, cât de eficiente sunt sau nu măștile din bumbac. Potrivit spuselor acestuia, acest tip de mască ne poate feri de praf, polen sau stropi mari de salivă. Nu sunt sterile și, mai mult decât atât, tind să fie un accesoriu fashion, decât unul care să ne protejeze.

Medic dermatolog: ”Nu este cea mai bună soluție pentru a ne proteja”

”Există o diferență substanțială față de mască facială medicală. Masca din bumbac are avantaje, este reutilizabilă, și probabil că asta este ceea ce foarte multă lume apreciază, este lavabilă, poate fi chiar ajustabilă și unele dintre ele sunt dotate cu anumite orificii pentru filtre.

Nu este cea mai bună soluție pentru a ne proteja cât mai bine în fața acestei infecții. Nu sunt sterile, nu sunt considerate echipamente de protecție și nu sunt dispozitive medicale. Deci nu sunt standardizate conform protocoalelor europene”, declară medicul.

Măștile din bumbac trebuie spălate manual la o temperatură foarte mare, cu detergent hipoalergenic și fără adăugare de balsam. Apoi, masca poate fi călcată. De asemenea, nu este indicată purtarea unei singure măști din bumbac pe întreaga zi.

O țară a introdus pedeapsa cu închisoarea dacă nu porți mască

Nu este respectată măsura purtării măștii de protecție, atunci persoana respectivă riscă să facă închisoare – o lege a fost adoptată pentru populația din Sri Lanka.

Astfel că, persoanele care nu vor respecta măsurile impuse de autorități vor trebui să plătească amenzi, iar dacă nu vor respecta în continuare măsurilor, riscă să meargă la închisoare. Oamenii pot sta în spatele gratiilor până la șase luni, iar amenda este de 10.000 de rupii (54 dolari), arată stirileprotv.ro. Din punct de vedere legal, atât magazinele, cât și birourile sunt obligate să aibă dezinfectant și să restricționeze deplasarea persoanelor în locurile unde virusul se răspândește rapid.

Publicat: 21 oct. 2020, 10:42 Autor: Andreea Voicu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2017, inițial începând să capete experiență în trustul Intact Media Group, iar ulterior a făcut…...
Pe aceeași temă
×