Marcel Vela, despre măsurile de relaxare din 15 iunie: „Vor fi multe surprize”

Publicat: 07 iun. 2020, 08:52 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
Marcel Vela, despre măsurile de relaxare din 15 iunie: Vor fi multe surprize

Data de 15 iunie este aşteptată cu nerăbdare de românii care speră că viaţa lor va reveni la normalitate. Marcel Vela a făcut un anunț de ultimă oră despre măsurile de relaxare ce urmează a fi luate în mai puțin de 10 zile. 

Marcel Vela a vorbit despre măsurile de relaxare ce se vor lua în România, începând cu data de 15 iunie. Ministrul de Interne a menționat că deși nu poate spune, pentru moment, despre ce măsuri de relaxare este vorba, acestea vor fi unele care îi vor bucura pe români.

„Pentru a treia etapă de relaxare vor fi multe surprize plăcute. Nu vreau să spun acum care din ele, pentru că nu este corect față de colegii mei cu care voi lucra.

Cu siguranță vor fi bine primite de către populație, dar vreau să precizez că sunt în funcție și de analiza, de statistica epidemiologică, de consultarea specialiștilor în boli infecțioase.

Mă bazez pe responsabilitatea tuturor compatrioților, astfel încât să nu crească aceste cazuri de înbolnăviri, și din 15 iunie să trecem spre o normalitate cât mai dorită și apropiată de ceea ce estimăm fiecare dintre noi.

Din 15 iunie va urma o nouă etapă de relaxare”, a spus Marcel Vela.

Nelu Tătaru, despre obligativitatea purtării măștii de protecție

Conform documentului, pe perioada stării de alertă, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei

În funcție de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unității sau a medicului de medicină școlară, după caz, pot exista unele excepții, astfel:

a) angajatul este singur în birou sau se află minim 2 m între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor;

b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;

c) persoana desfășoară activitați fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.);

d) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

e) vorbitorii în public cu condiția respectării distanței de 3 metri

f) elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare

g) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Angajatorul sau conducătorul instituției are obligația de a elabora propriile proceduri pe baza evaluării de risc pentru fiecare angajat, în funcție de programul de lucru, specificul activității desfășurate, structura organizatorică, structura incintei.

Medicii de medicina muncii vor face evaluarea de risc și vor emite recomandări privind necesitatea purtării măștii pentru angajați, iar responsabilul SSM va face instruirea angajaților în ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă.

Măștile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinație cu curățarea frecventă a mâinilor cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun. Mai exact, înainte de a utiliza masca, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun). Masca de protecție trebuie să acopere atât gura cât și nasul și să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat;

Publicat: 07 iun. 2020, 08:52 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,…...
Pe aceeași temă