Ludovic Orban: „Ne dorim să creștem pensiile”

Publicat: 03 Aug. 2020, 15:45 Arhiva
Ludovic Orban: „Ne dorim să creștem pensiile”

Ludovic Orban, a declarat, luni, că majorarea pensiilor se va face pe baza unor analize serioase pentru ca această creștere să poată fi susținută nu numai anul acesta, „ci și peste un an și peste doi ani și peste trei ani”.

„Obiectivul Guvernului pe care îl conduc este să majoreze pensiile, dar această majorare se va face pe baza unor analize extrem de serioase. În primul rând este vorba de raportul privind starea economiei și a bugetului, raportul la șase luni care trebuie prezentat de Ministerul Finanțelor.

Al doilea element de analiză îl reprezintă pe de-o parte prognozele pe care le va face Comisia de prognoza, iar pe de altă parte, prognozele privind evoluția economiei care sunt formulate de instituții internaționale, prognoze legate de evoluția economiei mai ales în statele UE pentru că România este foarte legată de evoluția economiei din statele UE. În funcție de aceste evoluții vom stabili care este procentul cu care se va face majorarea. Ne dorim să creștem pensiile, dar această creștere a pensiilor să poată să fie susținută nu numai în anul acesta ci și anul următor și peste doi ani și peste trei ani”, a spus premierul.

Orban: „Deocamdată aștept analizele, aștept studiile de impact”

Șeful Executivului a mai anunțat că „în măsura în care se majorează punctul de pensie, dorim și pentru pensile minime să existe același procent de creștere al pensiei minime, egal cu procentul cu care va crește punctul de pensie. Deocamdată aștept analizele, aștept studiile de impact, aștept prognozele. În funcție de asta împreună vom lua deciziile, cu Ministerul Finanțelor, cu Ministerul Muncii, cu toți specialiștii de la Casa de Pensii astfel încât să fie o creștere sustenabilă”, a mai spus premierul.

Klaus Iohannis: „O creștere de 40% nu este posibilă

„Ne dorim să creștem și alocațiile și pensiile, însă de la dorință la putință este o cale mai lungă, în condițiile în care economia României se contractă (UE prevede o contracție de 8%). Totuși, veniturile la bugetul statului s-au diminuat semnificativ. În loc de 3% vom avea un deficit mai mare. În aceste condiții, în care ne luptăm să revigorăm economia, nu cred că se așteaptă cineva ca toate cheltuielile să fie făcute. Nu sunt bani. Am rugat Guvernul să aloce atât cât ne putem permite în momentul acesta. 

O creștere de 40% nu este posibilă. Nu putem să lăsăm categoria cea mai vulnerabilă să plătească integral costurile recesiunii. Cât va fi această creștere va calcula guvernul”, a spus șeful statului.

Publicat: 03 Aug. 2020, 15:45 Arhiva
Pe aceeași temă