Un studiu efectuat în întreaga lume, arată faptul că 30% dintre britanici îşi spală aşternuturile la fiecare 12 luni. Se pare că și americanii stau foarte prost la acest capitol. Iată cât de des ar trebui să o facem, în realitate, și la ce temperatură.
Secretul unei vieți sănătoase nu înseamnă doar o alimentație corespunzătoare, sport și igienă personală, ci, și curățenia ce ne înconjoară. Lenjeria de pat este cea care intră în contact direct cu pielea noastră, în fiecare seară. Milioane de microbi, bacterii și acarieni pe care nu îi vedeți cu ochiul liber, dar care sunt foarte nocivi pentru sănătate trăiesc pe aceste suprafețe. Din acest motiv, este posibil să vă apară pe piele eczeme sau iritații care va pot afecta pe o perioadă îndelungată.
Majoritatea specialiștilor în igienă recomandă spălărea lenjeriei de pat o dată pe săptămână, iar în lunile de vară, când transpirația este din abundență chiar de două ori pe săptămână.
Experţii subliniază că, pentru un somn sănătos, nu este important doar cât de des sunt spălate pilotele şi cearşafurile, ci, şi la ce temperatură. Potrivit acestora, spălarea la temperatură ridicată este cea mai bună soluţie. Oamenii de ştiinţă au descoperit că spălatul lenjeriei la temperaturi ridicate este mai eficient, temperatura optimă fiind de 40 de grade sau mai mult, ideal 60 de grade.
„Petrecem aproximativ nouă ore pe zi în pat, aşa că este foarte important ca locul în care ne întindem să fie curat. Sfatul meu personal este să speli lenjeria de pat în fiecare săptămână, cel mult o dată la 10 zile. În perioada alergiile sezoniere, ar fi bine să se spele o dată pe săptămână, astfel încât să nu existe polen, praf şi alte particule care agravează simptomele”, a explicat dr. Kyle Grant.
Începeți prin sortarea lenjeriei în funcție de culori și tipuri de țesături. Acest lucru va preveni decolorarea și deteriorarea în timpul spălării.
Pentru un miros proaspăt și plăcut, adăugați câteva picături de ulei esențial (lavandă, eucalipt sau lămâie) în detergentul de rufe sau în recipientul pentru balsamul de rufe.
Depozitați lenjeria doar atunci când este complet uscată pentru a evita dezvoltarea mucegaiului și a mirosurilor neplăcute.
Nu uitați să spălați sau să curățați husa saltelei și să aerisiți salteaua în mod regulat pentru a menține un mediu de dormit curat și sănătos. (VEZI MAI MULTE TRUCURI AICI)
Sursă foto: social media