Klaus Iohannis: „Vom face tot ce putem să aducem acasă românii din străinătate”

Publicat: 26 Mar. 2020, 14:30 News
Klaus Iohannis: „Vom face tot ce putem să aducem acasă românii din străinătate”

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Palatul Cotroceni, că a luat act de demisia lui Victor Costache din funcția de ministru al Sănătății și că a semnat numirea lui Nelu Tătaru în fruntea ministerului.

Șeful statului a precizat că Tătaru va depune jurământul în cursul zilei de azi.

Iohannis a mai spus că o prioritate pentru statul român este repatrierea cetățenilor din afara granițelor, mai ales a muncitorilor sezonieri. ”Facem tot ce putem pentru a-i aduce acasă în contextul restricțiilor”, a subliniat președintele.

„Am luat act de demisia domnului Costache și am semnat numirea noului ministru. Domnul Tătaru cunoaște situația și trebuie să ia urgent măsurile necesare pentru combaterea răspândirii virusului. Începând cu ora 17 voi participa la o videoconferință cu membrii Consiliului European. Pandemia afectează puternic toate statele membre UE și e nevoie de acțiune comună susținută. Din perspectiva României și a priorităților noastre, intenționez să sublinez la discuții aspecte foarte importante. În primul rând, la nivelul EU, prin Comisia Europeană au fost demarate achizițiții în comun: mănuși, echipamente de protecție, ventilatoare, echipamente de laborator. A devenit crucială dezvoltarea urgentarea achizițiilor comune. E important ca aceste proceduri să fie terminate cât mai repede pentru ca România să poată intra rapid în posesia acestor produse”, a precizat preşedintele României.

Achiziţionarea de ventilatoare, cel mai important lucru

„La nivel european s-a decis în baza unui proiect aprobat în timpul președinției noastre constituirea unei rezerve strategice de echipamente medicale în cdrul unui mecanism european comun de răspuns la dezastre. România este primul stat membru al UE care a primit acceptul Comisiei pentru constituirea acestei rezerve a UE pe teritoriul țării noastre. Într-o primă etapă achiziția făcută de România în numele UE de 10 milioane va viza ventilatoare, măști și echipamente de protecție.

Procedura de achiziție e independentă de procedurile derulate de Comisia Europeană, dar vom putea și noi să cerem o parte din acestă rezervă strategică. Vom prezenta eforturile făcute deja de România în proiect, voi cere o finanțare mai mare pentru acest mecanism. Le voi transmite partenerilor noștri din UE că avem nevoie de lanțuri de aprovizionare intacte iar pentru asta trebuie eliminate blocajele. Libera circulație a bunurilor e esențială și pentru menținerea activității economice„, a precizat preşedintele României.

Iohannis: „Vom face tot ce putem să aducem acasă românii din străinătate”

„Un alt aspect pe care îl voi menționa e repatrierea românilor aflați fie în afara UE, fie în state membre, care vor să revină în România. E importantă cooperarea, mai ales că multe state au impus restricții. Cea mai vulnerabilă categorie sunt muncitorii sezonieri, facem tot ce putem pentru a-i aduce acasă în contextul restricțiilor. Voi sublinia și necesitatea găsirii unor soluții de atenuare a crizei în plan economic și social. Efectele se resimt în toate statele membre și situația se înrăutățește constant. România e puternic afectată de criză, mai ales în sectorul industrial și avem mare nevoie de acțiune coorodnată la nivelul UE. Trebuie să gândim o strategie de recuperare post criză.

Comisia Europeană treubie să înțeleagă că trebuie un plan pentru sprijinirea recuperării. UE în ansamblu traversează o perioadă extrem de dificlă, ne confruntăm cu o relaitate tot mai dramatică și suntem forțați să ne adaptăm rapid. Sunt convins că proiectul european va ieși întărit din acestă grea încercare. Dragi români, în finalul declarații vreau să reiau apelul meu: respectați vă rog restricțiile impuse de autorități. Stați acasă ca să ne protejăm sănătatea. Știu că e greu, dar numai făcând aceste sacrificii vom câștiga lupta cu acest inamic extrem de periculos”, a încheiat Klaus Ioahnnis.

 

Publicat: 26 Mar. 2020, 14:30 News
Pe aceeași temă