A fost descoperit un „super-anticorp” monoclonal, conceput în laborator, capabil să trateze COVID. Cercetătorii au expliat faptul că anticorpul protejează de virus şi de variantele sale.
Descoperirea este rezultatul unui studiu publicat în „Nature”, realizat de o echipă de cercetători europeni, scrie La Stampa. Particularitatea anticorpului monoclonal constă în recunoaşterea simultană a doi antigeni diferiţi ai virusului, motiv pentru care a şi fost numit „anticorp bispecific”.
Cercetătorii au unit doi anticorpi naturali într-o singură moleculă artificială, iar testele preclinice au arătat că protejează împotriva variantelor SARS-CoV-2, inclusiv cea britanică. Spre deosebire de anticorpii care recunosc un singur antigen, cei bispecifici reduc semnificativ selecţia variantelor rezistente. Au o eficacitate ridicată, dar şi caracteristici care îl fac un candidat excelent pentru studii clinice, cu posibilitatea unei bune utilizări atât în prevenirea bolii, cât şi în tratament.
„Anticorpul a fost dezvoltat ca parte a proiectului de cercetare ATAC (Antibody Therapy Against Coronavirus), finanţat de Consiliul European de Cercetare (ERC)”, explică Fausto Baldanti, şeful laboratorului de virologie moleculară San Matteo.
Proiectul de cercetare a avut ca scop dezvoltarea unei imunoterapii împotriva COVID-19 utilizând trei abordări diferite pentru a maximiza şansele de succes şi a exploata beneficiile. Comisarul european pentru inovaţie, Mariya Gabriel, spune că datorită cercetării, această nouă descoperire ar putea preveni şi trata cazurile COVID-19, salvând vieţi.
O nouă tulpină a fost descoperită în Tanzania de către specialiști. Această tulpină a coronavirusului prezintă 34 de mutații, fapt ce îi îngrijorează foarte tare pe experți. Oamenii de știință investighează în acest moment tulpina din Tanzania, fiind în prezent varianta cu cea mai mare diversitate genetică detectată. Se crede că această tulpină provine din unul dintre cele mai sărace teritorii ale Africii. Tulpina a fost deja descoperită la trei oameni care au zburat din Tanzania în Angola.
Tulpina conține „o constelație de mutații”, apărând chiar și în variantele din Manaus, Africa de Sud și Marea Britanie. Tulpina tanzaniană poartă 14 mutații în proteina spike.
„Avem încă foarte puține informații despre Tanzania- singurele informații pe care le obținem sunt atunci când un virus este secvențiat în altă parte a lumii de la cineva care a călătorit recent din Tanzania”, a declarat dr. Richard Lessells, unul dintre autorii lucrării, pentru The Independent.
„Acesta este un număr foarte mic de secvențieri. Prin urmare, nu avem nicio idee cât de răspândită a fost sau este această variantă în Tanzania”, a precizat cercetătorul, scrie stirilekanald.ro.
Sursă foto: Arhivă Ciao