Actrița Ani Crețu duce ”războaie” pentru sănătatea fiului ei: ”Îmi caut puterea și resursele pentru a continua lupta”

Publicat: 22 dec. 2021, 20:31 Autor: Grigoriev Gabriela Vedete

Ani Crețu și-a lansat cartea “Sunt Unic într-o lume diversă”, aseară, la Biblioteca Națională. Îndrăgita actriță a avut alături de ea mai multe persoane publice, printre care Diana Bișinicu, Romanița Iovan, Claudia Ghițulescu, Carmen Tănase, Cristina Deleanu, Gabriel Coveșeanu, dar și medici renumiți care i-au fost alături atunci când a decis să scrie această carte. Desigur, fiul ei, Adan, nu a lipsit de la eveniment, la fel și tatăl lui, Marcel.

Ani Creţu duce o luptă zilnică pentru sănătatea băieţelului ei, din cauza unor alergii. Așadar, alimentaţia familiei a devenit mult mai strictă. Totul se găteşte în casă, cât mai sănătos, şi majoritatea ingredientelor sunt cumpărate de la magazinele naturiste. Actrița a povestit pentru CIAO.RO cum va arăta meniul ei de sărbători, dar și ce planuri și-a făcut pentru anul ce urmează.

Reporter: Ani, ce planuri ai de Crăciun?

Ooo… am planuri mari pentru sărbători: vreau să dorm, sa mănânc, sa imi țin copilul în brațe ore întregi, să mă țină și pe mine bărbatul în brațe fără să ii zic „Stai, că suna telefonul, ah, am uitat de un mail”. Lucruri pe care le-am lăsat undeva la sfârșitul lunii octombrie când am început nebunia cu toate proiectele.

De Crăciun voi sta acasă cu bărbatul și copilul, voi merge la mama să o pup și să o îmbrățișez. Voi asculta colinde și ne vom vedea cu prietenii pe care i-am neglijat în ultimul timp. Și.. cum am zis mai sus: voi dormi, voi citi, voi face în continuare sport zilnic. Căci acest aspect nu a fost neglijat nicio clipă. Am și timp pentru el. Dimineața ii gătesc lui Adan când încă e noapte afară și cât fierbe mâncarea, fac sport. La Dinamo nu am ajuns la antrenamente de 2 săptămâni dar revin în forță.

Petreceti acasa sau plecati pe undeva? Gătești?

Gătesc oricum, aproape zilnic. Adan mănâncă gătit exclusiv de mine. Iar pentru Crăciun voi găti sarmale. Multe sarmale, fac niște coaste la cuptor, o rețeta proprie. Marcel e înnebunit după ele.
De-astea, nimic special.

”Râsul și bucuria trebuie să fie incluse in meniul zilnic”

De Revelion intenționăm să vedem marea. Cam asta facem în fiecare an. Avem prieteni acolo și este un prilej să petrecem și sa vorbim mult. Sa jucam Activities și sa radem din orice. Râsul și bucuria trebuie să fie incluse in meniul zilnic al omului.

Ce așteptări ai de la 2022? Ce planuri ai pentru anul viitor?

De la 2022 nu aștept nimic. Aștept de la mine. Am pretenții mari. De proiecte nu vorbesc niciodată înainte, ci mereu după.

Dacă îmi doresc pentru mine ceva este să continui să mă construiesc ca individ și ca ființă. Să îmi caut puterea și resursele pentru a continua lupta pentru conștientizarea și drepturile celor cu alergii. Am pretenția de la mine să descopăr noi valențe in mine, căci încă îmi sunt necunoscută.

Profesional ce să spun?!? Să continui să fac ceea ce am început atât în teatru cât și in televiziune. În plus, pentru luna ianuarie, cartea ”Sunt Unic într-o lume diversă” va intra la tradus în limba engleză. Sunt fericită de colaborarea cu Editura UniCart, care a făcut din această carte ghid proiectul nostru.

Povestește-ne puțin despre premiera de astazi…

„Glasul Copilăriei” este un spectacol care a intrat în repertoriul Teatrului Ion Creangă unde sunt angajată. Este despre cum ne validăm copii in urma bullingului. Resurse emoționale pentru copii pentru a se poziționa corect in viața lor și a nu mai fi victimele acestui fenomen.

Scenariul si regia îmi aparțin și este prima dată când fac acest lucru. De ce? Pentru că nu exista copil care să nu treacă prin bulling. Iar suferița venită de aici îl marchează pentru totdeauna luându-i posibilitatea de a deveni ceea ce ar putea.

”Nu există respect între profesor și elev”

Temerile, neîncrederea in sine, anxietățile, toate îl vor baricada, îl vor închide fără a ii permite să descopere. Atât el, cât si cei din jur minunea care zace în fiecare ființă. Mulți copii, mulți adolescenți ajung în depresie gravă în urma bullingului.

Ce trebuie sa spun este ca fetița și Creionul sunt jucate de 2 elevi clasa a 12-a. Sunt foștii mei elevi de la liceul Waldorf. Unde am lucrat câte 3 săptămâni in 2 ani epocile de teatru pe care aceștia le au în curicula școlară.

Părinții joaca cel mai important rol în acest fenomen. Ei își pot valida copiii, astfel încât sa știe exact cine sunt si ce pot. Școala este un exponent al tuturor familiilor copiilor prezenți în acea unitate de învățământ. Copiii nu interacționează doar între ei. Ci cu toate familiile acestora : cu sistemul de valori al părinților, cu educația primită acasă, cu neajunsurile si prea-plinul familiilor.

Așadar, dacă bullingul este un flagel, noi părinții îl întreținem. Și îmi asum ceea ce scriu. Permitem prea multe acestui sistem de învățământ de la materii încărcate pana la profesori săriți de pe fix care varsă ce au mai rău în copiii noștri. Ei nu sunt modele. Mulți au devenit „călăii” care au pixul si catalogul in mâna lor. Se centrează pe vânat necunoașterea. Și nu pe umplut golurile din mintea si sufletul pruncilor noștri.
Nu există respect între profesor și elev. Între elev si profesor. Întrucât respectul nu este bazat pe frică.
Vă așteptăm la teatru. Pe site-ul Teatrului Ion Creanga găsiți descrierea si programul cu spectacolele.
Sărbători cu Pace si Sănătate !

Ani Crețu, despre cartea “Sunt Unic într-o lume diversă”

Sunt mamă a unui băiat alergic, actrița a Teatrului Ion Creangă de peste 24 de ani, activist fără ONG pentru drepturile alergicilor în România.

Experiența mea de mamă în ceea ce privește alergiile este una diversă. Am căutat și găsit soluții pentru situația copilului atât cu ajutorul medicilor. Dar cel  mai mult singură. Fiind nevoită să învăț un domeniu nou pentru binele suprem al copilului meu. Am citit, studiat și aplicat totul astfel încât să îl pot ajuta să se echilibreze, iar astăzi a rămas numai cu alergia la produsele lactate.

Nu m-am oprit aici. Tot ce am învățat am dat și dau mai departe, fiind un suport pentru mii de mame cu care vorbesc despre viața alergicilor. Asfel încât să își trăiască viața dincolo de panică, frustrare și neputință.

Frica, necunoașterea și dragostea de mamă se împletesc în fiecare suflet care îmi cere ajutorul. Ajutor pe care îl ofer pro bono.

De ce? Pentru că am trecut și încă sunt pe acest drum al mamelor cu copii alergici.

„Este vital să existe cineva care a trecut cu copilul de la a mânca 7 alimente, la viața aproape normală”

Este vital să existe cineva care a trecut cu copilul de la a mânca 7 alimente, de la panelul cu alergeni înroșit de sus până jos, la viața aproape normală.

Da, avem legea nr 4/2021 a Persoanelor cu boli și afecțiuni alergice inițiată de dna deputat Cristina Dumitrache cu care am lucrat alături de Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică pentru a oferi cunoașterea mea, dar mai ales a nevoilor alergicilor din țara noastră.

Dar nu era suficient.

Eu intru în contact cu câteva mii de mame, dar alergicii sunt mult mai mulți.

Copiii nu au parte de îndrumare și activități prin care să înțeleagă ce sunt alergiile, cum poți identifica și ajuta la un coleg sau prieten când este în pericol. Copiii alergici au nevoie de susținere și explicații pe întelesul lor.

Ani Crețu a împărțit “Sunt Unic într-o lume diversă” în două: una dedicată copiilor, alta părinților

De aceea am creat cartea ghid „Sunt Unic într-o lume diversă”.

Cartea este împărțită în două părți: prima este dedicată copiilor, în care am îmbrăcat fiecare alergie în câte o poveste, fără a spune copilului că este alergic, pentru că asta l-ar fi plasat direct în zona „sunt diferit”. A doua parte aparține părinților. Aici am încercat să fiu un ghid pentru părinții, pentru familia alergicului prin toată experiența mea. De asemenea, în această parte a doua am cerut și primit explicația medicală al dnei dr Brandușa Petruțescu, medic alergolog la Spitalul Universitar București care a definit alergiile, care sunt alergenii și cum acționăm în cazul unui eveniment neplăcut.

Înainte de a începe să o scriu am cercetat dacă există o astfel de carte în România, în Europa și nu există.

Așa cum ne atenționează Societatea Europeană de Alergologie: în 2025 unul din doi europeni vom fi alergici, consider utilă și necesară această carte.

Editura care m-a primit cu brațele deschise este UniCart, iar Șerban Andreescu semnează grafica acestei cărți.

Șerban Andreescu este premiat internațional pentru grafică pentru copii și sunt onorată că poveștile mele l-au inspirat atunci când a început să deseneze”, spune actrița Ani Crețu.

Publicat: 22 dec. 2021, 20:31 Autor: Grigoriev Gabriela Vedete
Gabriela Grigoriev este reporter special pe zona de Lifestyle la CIAO.RO, care face parte din Grupul de presa GMN. A…...
Pe aceeași temă