Iarna își intră în drepturi! Cod galben de viscol în zece județe și avertizare de ploi abundente în mare parte din țară

Publicat: 06 ian. 2021, 11:04 Autor: Elena Arhiva
Iarna își intră în drepturi! Cod galben de viscol în zece județe și avertizare de ploi abundente în mare parte din țară

Meteorologii au emis miercuri o informare meteo de ploi abundente până sâmbătă, dar şi lapoviță și ninsoare în Oltenia, Muntenia, Transilvania și Moldova. O alertă Cod galben va intra în vigoare miercuri la ora 18.00 și anunță viscol la munte, în zece județe.

INFORMARE METEOROLOGICĂ

Interval de valabilitate: 06 ianuarie, ora 14:00 – 09 ianuarie, ora 10:00
Fenomene vizate: precipitații moderate cantitativ și intensificări ale vântului;
Zone afectate: conform textului

      În intervalul menționat, vor fi perioade în care se vor semnala precipitații în cea mai mare parte a țării. Acestea vor fi mai însemnate cantitativ îndeosebi în sud-vest, precum și în zonele montane și submontane, unde se vor acumula peste 25…35 l/mp.     Vor predomina ploile, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă (8/9 ianuarie), precipitațiile vor fi mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare, cu precădere în zona deluroasă a Olteniei, Munteniei și local în Transilvania și Moldova.

La munte, pe tot parcursul intervalului, temporar va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, exceptând după-amiaza și seara zilei de miercuri (06 ianuarie), când la altitudini mai mici de 1400 m, precipitațiile vor fi mixte și vor favoriza depunerile de polei.

Vântul va avea intensificări cu precădere în zonele montane, iar local și temporar și în celelalte regiuni, în general, cu viteze de 40…60 km/h.

      Notă: Până la începutul săptămânii viitoare, temporar vor mai fi precipitații mai ales în jumătatea de sud a țării și la munte.

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ – COD GALBEN

Interval de valabilitate:06 ianuarie, ora 18:00 – 07 ianuarie, ora 10:00
Fenomene și zone vizate
: ninsori însemnate cantitativ, intensificări ale

      În Munții Banatului și în Carpații Meridionali va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, local consistent îndeosebi la altitudini de peste 1400 m, unde vântul va avea intensificări, cu rafale de peste 70…80 km/h și va fi viscol ce va determina scăderea semnificativă a vizibilității.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.

Publicat: 06 ian. 2021, 11:04 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă