Grupa de sânge extrem de rară pe Pământ. Doar 15% dintre locuitorii Planetei o au

Publicat: 17 iun. 2020, 09:00 Autor: Ionita Nicoleta General
Grupa de sânge extrem de rară pe Pământ. Doar 15% dintre locuitorii Planetei o au

Grupa de sânge este un factor extrem de important în viața fiecărui om. De aceasta poate depinde chiar și viața. Sunt însă persoane care au o grupă extrem de rară. Mai exact, doar 15% dintre oamenii de pe întreg globul se încadrează în această categorie.

Ce reprezintă, de fapt, grupa de sânge

Grupele de sânge au fost descoperite încă din anul 1901, de către Karl Landsteiner, un om de știință din Austria. Munca de cercetare a acestuia a fost una extrem de importantă, care a dus medicina la un alt nivel. Până la descoperirea grupelor de sânge, medicii făceau transfuzii oamenilor fără să țină cont de diferențe. Acest lucru ducea la decesul multor pacienți.

Este important de știut că atunci când se fac transfuzii cu o altă grupă de sânge, persoana care primește sânge de la o grupă care nu este compatibilă cu a sa va avea o reacție toxică. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că organismul va pune în mișcare anticorpii, iar aceștia vor încerca să anihileze celulele noi. Se poate solda chiar cu moartea celui care primește sângele.

Grupa de sânge este moștenită de la părinți. Există 4 tipuri: A, B, AB și grupa 0. Un adult are aproximativ 6 litri de sânge în corp, iar acesta are un rol esențial în buna funcționare a organismului. Celulele roșii duc oxigenul în țesuturi, iar cele albe apără organismul de orice corp străin. Trombocitele sunt responsabile de coagularea sângelui, în timp ce plasma este formată din proteine și săruri.

Grupele de sânge se diferențiază tocmai prin combinațiile de molecule de proteine. Acestea poartă numele de antigeni și anticorpi. Astfel, grupa A are antigenul A și anticorpul B, grupa B are antigenul B și anticorpul A, iar AB are antigeni A și B și nu are deloc anticorpii A sau B în plasmă. Grupa 0 nu are antigeni A sau B, dar în schimb are anticorpi A sau B în plasmă.

În urma acestor informații, cercetătorii au descoperit și compatibilitatea grupelor de sânge.

  • Grupa 0 este compatibilă cu grupele A, B, AB și 0. De aceea persoanele cu această grupă sunt denumite donatori universali.
  • Grupa A este compatibilă cu grupele A și AB.
  • Grupa B este compatibilă cu grupele B și AB.
  • Grupa AB este compatibilă doar cu grupa AB. Oamenii care au această grupă sunt numiți receptori universali.

Persoanele cu RH negativ, extrem de rare

Nu doar grupa de sânge este însă importantă. Un alt factor esențial este RH-ul. Acesta poate fi pozitiv sau negativ. RH-ul este, de fapt, o proteină specială, care poate fi prezentă sau absentă în sânge. În funcție de RH, grupele de sânge se împart în 8 tipuri: 0 pozitiv, 0 negativ, A pozitiv, A negativ, B pozitiv, B negativ și AB pozitiv și AB negativ.

Este important de știut faptul că cei care au RH pozitiv pot dona sânge doar celor cu același RH. În schimb, cei care nu au prezentă această proteină pot da sânge ambelor categorii. Majoritatea covârșitoare a populației are RH pozitiv. Există însă și o mică parte de oameni care îl au negativ. Aceștia reprezintă doar 15% din oamenii de pe Pământ.

Cercetătorii au descoperit însă că cei cu RH negativ nu se încadrează tocmai în categoria oamenilor care provin de pe Pământ. Aceștia cred că persoanele în cauză ar fi de pe altă planetă. Cum se diferențiază oamenii cu RH negativ? Ei bine, conform studiilor, se pare că aceștia s-au născut mai mult în nordul Europei și de obicei au ochii deschiși la culoare. În plus, părul lor este roșcat sau șaten și au o reală problemă cu circulația periferică. Au mâinile și picioarele reci în permanență și nu suportă căldura.

Tot oamenii de știință au descoperit că persoanele cu RH negativ sunt mai inteligente decât cele cu RH pozitiv. De asemenea, sunt și mai emoționale. Totuși, nu sunt numai părți bune. Femeile care vor să devină mame sunt vizate în primul rând. Există riscul ca bebelușii lor să aibă grave probleme de sănătate sau chiar să nu trăiască mult.

Publicat: 17 iun. 2020, 09:00 Autor: Ionita Nicoleta General
Pe aceeași temă