Gratarul e una dintre cele mai nesanatoase metode de pregatire a carnii.
Desi multa lume consuma gratarul din carne de pui sau de porc, pentru ca e o alternativa mult mai rapida, in realitate aceasta metoda e cat se poate de nesanatoasa. Cel care a tras un semnal de alarma a fost un nutritionist.
Acesta a avertizat cu privire la gratarul pregatit acasa, pentru ca multa lume nu stie cat de nociv este de fapt. In momentul in care carnea e gatita astfel, apar anumite substante cancerigene, dar totul poate fi evitat foarte simplu!
Gratarul a ajuns sa fie catalogat drept o alternativa nesanatoasa si periculoasa pentru organism. Desi parerea populara este ca gratarul reprezinta o alegere sanatoasa, de fapt lucrurile stau total diferit.
Nutritionistii sunt de parere ca aceasta metoda de pregatire a carnii, fie ea de pui, curcan, porc sau vita e extrem de toxica, iar in timp poate dezvolta substante cancerigene. Desi gratarul e o alegere pe care multi romani o fac atunci cand merg la iarba verde, multa lume nu stie cat e de periculos.
Specialistii recomanda gratarul intr-un mod ponderat, mai ales cand vine vorba de modul in care este preparata carnea. Cel mai important aspect e sa nu fie arsa carnea atunci cand e facuta pe gratar.
„Gratarul, adica frigerea carnii sau a altor alimente este poate cea mai nesanatoasa metoda de preparare, la concurenta cu prajitea. In cazul prajirii, puntem insa controla mult mai bine temperatura si timpul de expunere”, a explicat nutritionistul Cristian Margarit, potrivit mediafax.ro.
„Cand carnea atinge metalul incins, apar transformari chimice cu rezultate foarte toxice, substante dovedit cancerigene. Fumul, atat cel al sursei de caldura, cat si cel rezultat din arderea grasimii care se scurge este si el extrem de periculos. Mai mult, nitritul cu care carne poate fi aditivata devine mult mai nociv atunci cand aceasta este pusa pe gratar. In special semipreparatele din carne tocata cum sunt mititeii, hamburgerii sau carnatii”, a mai explicat nutritionistul.
Gratarul poate fi insa preparat corect daca se porneste de la o carne curata, fara nitriti. Si marinarea carnii poate reduce sinteza de compusi toxici, iar astfel este recomandata folosirea unui bait bogat in antioxidanti, cum sunt plantele aromatice. De asemenea, gratarul preparat pe plita in loc de „grill-ul” clasic reduce pericolele.