Fenomene meteo care au dus la moartea a sute de oameni, în luna aprilie. Ce au descoperit meteorologii

Publicat: 12 apr. 2020, 18:00 Autor: Ionita Nicoleta General
Fenomene meteo care au dus la moartea a sute de oameni, în luna aprilie. Ce au descoperit meteorologii

Fenomenele meteo extreme au făcut ravagii de-a lungul timpului și au curmat multe vieți omenești. Totuși, meteorologii au descoperit un lucru bizar. În luna aprilie au avut loc mai multe astfel de evenimente pe tot globul.

SUA, lovită crunt de tornade în luna aprilie

Din cauza încălzirii globale, în întreaga lume au loc din ce în ce mai multe fenomene meteorologice extreme. Tornadele, inundațiile sau cicloanele au devenit mult mai frecvente față de anii trecuți. Și mai tragic este faptul că în urma acestor fenomene mulți oameni își pierd viața. Un aspect puțin mai ciudat este acela că meteorologii au descoperit că luna aprilie este una plină de astfel de evenimente.

În SUA, tornadele fac ravagii anual. Peste 1.200 de astfel de fenomene au loc în State și aproximativ 100 de persoane mor în fiecare an. De exemplu, în luna aprilie a anului 2017, mai multe tornade au lovit statul Texas, iar 7 persoane și-au pierdut viața. Și în 2015, în aceeași lună, s-a întâmplat la fel, dar în Illinois.

Anul 2011 a adus un nou record negativ de tornade înregistrate într-o singură lună în State. În perioada 25-28 aprilie s-au înregistrat nu mai puțin de 362 de astfel de fenomene. 312 au fost într-o singură zi. Peste 350 de oameni au decedat atunci. A fost cel mai grav astfel de eveniment din întreaga istorie a țării.

Coșmarul a continuat și în 2013, când în Oklahoma au murit peste 50 de oameni din cauza unei tornade. Tot în luna aprilie. Și anul trecut, în aceeași lună, în SUA s-au înregistrat 250 de tornade.

Alte fenomene extreme care au avut loc în aprilie

În luna aprilie a anului 2015, taifunul Maysak a devastat în drumul său spre Filipine o bună parte din Micronezia. Viteza vântului a fost de peste 210 km pe oră, iar rafalele au depășit 300 de km. Peste 10 persoane și-au pierdut viața. Taifunul a fost considerat de categoria 5, adică cea mai mare.

Taifunul Maysak, filmat din spațiu

În ceea ce privește fenomenul numit ”El Nino”, acesta afectează zona tropicală, mai exact partea de sud a Oceanului Pacific. Cauza este simplă: oceanul se încălzește foarte mult la suprafață și acest lucru duce la furtuni, inundații sau alunecări de teren în zonele de litoral. Aceste fenomene au loc mai ales la începutul lunii aprilie, iar în zonele cele mai afectate, cum ar fi Coquimbo sau Atacama, au decedat zeci de persoane.

În țara noastră, pe 30 aprilie anul trecut, în localitatea Drajna, din Călărași, a avut loc un fenomen care nu este comun pentru România. În mai puțin de 30 de secunde, s-a format o tornadă uriașă. Un autobuz cu 39 de pasageri a fost răsturnat, însă nimeni nu și-a pierdut viața. Tot încălzirea globală stă la baza acestor fenomene.

Publicat: 12 apr. 2020, 18:00 Autor: Ionita Nicoleta General
Pe aceeași temă