Explozie la un laborator din Rusia unde sunt depozitate virusuri periculoase, inclusiv Ebola

Publicat: 17 Sep. 2019, 12:14 Ciao.ro
Explozie la un laborator din Rusia unde sunt depozitate virusuri periculoase, inclusiv Ebola

O explozie s-a produs la un laborator din regiunea rusă Siberia, unde în era sovietică au fost cercetate arme biologice

Explozie la un laborator din Rusia. Autoritățile ruse au confirmat luni că o explozie s-a produs în incinta Centrului de cercetare de Virologie și Biotehnologie de lângă Novosibirsk, un laborator din era sovietică unde sunt depozitate mostre de virusuri.

Explozia „unui cilindru de gaz” a provocat un incendiu într-o clădire de beton.

Explozie la un laborator din Rusia

Explozie la un laborator din Rusia

Centrul de cercetare, care poartă numele Vector, este unul din doar două locuri din lume unde sunt stocate mostre de variolă, celălalt fiind Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, în Atlanta, SUA.

Presa rusă a relatat că echipele de intervenție au reacționat cu rapiditate, însă „situația a fost rapid actualizată de la o urgență ordinară la un incident major”.

Autoritățile au transmis că incendiul a fost „eliminat” într-o zonă în care „nu erau depozitate mostre biologice”, precizând că „o persoană a fost rănită și clădirea nu a fost avariată”.

Directorul instituției a „subliniat că incidentul nu reprezintă o amenințare biologică ori de altfel la adresa populației”, relatează presa rusă.

Mass-media de stat din Rusia a confirmat că laboratorul, care s-a ocupat de „dezvoltarea vaccinurilor pentru Ebola și hepatită, cât și pentru studierea epidemiilor și a chestiunilor generale referitoare la imunologie”, a participat la un „program sovietic, actualmente defunct, de cercetare a armelor biologice”, iar în incinta instituției sunt în continuare depozitate „unele din cele mai periculoase tulpini (virale) – inclusiv variolă, Ebola, antrax și anumite tipuri de ciumă”.

Publicat: 17 Sep. 2019, 12:14 Ciao.ro
Pe aceeași temă