Alexandru Ciucu este atent până la cel mai mic detaliu când vine vorba de orice apariție publică. Designerul își alege cu atenție piesele vestimentare și accesoriile care îi completează outfitul. În interviul exclusiv acordat pentru CIAO.RO, fostul soț al Alinei Sorescu ne-a povestit cum a început cariera lui în modă, o alegere firească de altfel, având în vedere că bunica, dar și tatăl au performat în acest domeniu. El ne-a spus și care este cel mai valoros accesoriu pe care îl are și pe care îl poartă la evenimente speciale. Dincolo de valorea materială, butonii au o valore sentimentală uriașă, mai ales că i-au aparținut regelui Mihai.
Alexandru Ciucu și-a croit drum în lumea modei încă din copilărie, furând meserie de la bunica, respectiv tatal lui. Primele încercări le-a bifat în adolescență, când a stricat un batic al mamei, pentru a-și personaliza o pereche de pantaloni. De ani buni, designerul este furnizor oficial al Casei Regale a României.
Cum arată dressingul tău, având în vedere că ești designer?
Arată foarte organizat, trebuie să spun de la bun început. Este cel mai important lucru cred că pentru un dressing și cred că, în general, în viață să fie lucrurile organizate, pentru că în momentul în care ai nevoie de haine să poți să le vezi pe toate. Deci dressingul meu nu are uși, trebuie să vezi toate hainele ca la magazin și îți este mult mai ușor să le asortezi.
Să înțeleg că ocupă o cameră?
Da, acasă să zic că am haine de ordinul zecilor, dar mai am la atelier dacă punem la socoteală toate colecțiile pe care pot să le port.
Ai și obiecte cu valoare sentimentală?
Butonii regelui Mihai pe care i-am licitat la o casă de licitație acum cred că 10 ani. A fost o sumă impresionantă pe care nu o s-o divulg. Am licitat până când i-am cumpărat. Simbolistica este foarte valoroasă. Ținem cont că butonii sunt din aur și sunt făcuți de bijutierul Casei Regale din perioada interbelică. Reprezintă un accesoriu vestimentar foarte important pentru mine pentru că are valoare sufletească, mai ales că Regele Mihai nu mai este printre noi. Și atunci, pentru mine, valoarea lor sentimentală a crescut.
Butonii îi porți sau îi păstrezi în semn de prețuire pentru Regele Mihai?
Îi port acolo unde este un eveniment atât de important încât să merite să port în primul rând cămașă cu butoni și în al doilea rând butonii aceștia.
Își mai aduci aminte povestea primului costum creat de tine?
Primul costum creat de mine nu a fost creat pentru mine. A fost creat pentru prietenul meu cel mai bun căruia i-am făcut costumul de nuntă.
Ce vârstă aveai când ai intrat în domeniul ăsta, când ai început să creezi?
În domeniul ăsta m-am născut pentru că bunica mea a fost croitoreasă, tatăl meu a lucrat în domeniu. Prima mea creație cred că a fost o pereche de pantaloni pe care o aveam. Nu știu, pe la 15 ani, am descusut-o și mi-am adăugat un fel de material de batic în loc de vipușcă până jos, pentru că era curentul Depeche și așa era curentul ăsta.
Dintr-un material de batic de la maică-mea, a descoperit ulterior că îi lipsește baticul… nu mai intru în detalii. Cred că aceea fost prima piesă vestimentară creată de mine. Așa mai făceam tot felul de încercări la mașina de cusut a bunică-mii. Ea avea o cutie mare de nasturi, tot felul de accesorii rămase de la comenzile pe care le avea. Când eram mic îmi plăcea cel mai mult să le iau, să le număr, să le inventariez, după care am început să fac tot felul de chestii.
Am început să-mi cos singuri nasturi pentru că la uniforma pe care o aveam la școală se mai întâmpla să se mai rupă câte un nasture, câte un petic, cam așa.
Cum ai fost în liceu? Erai un copil de bani gata sau conștientizai valorea banilor și nu făceai excese?
Am conștientizat întotdeauna valoarea banilor pentru că asta a fost educația pe care am primit-o în familie. Chiar dacă am avut bani, nu s-a acceptat niciodată în familia mea risipa. Și am crescut în spiritul ăsta, aș zice chiar un fel de old school și așa m-am format. Bine și partea cea mai mare din copilăria mea până la 14 ani am trăit-o în perioada comunistă în care nici nu prea aveai din ce să faci risipă.
Foto: Instagram