Efectele nocive ale smartphone-urilor par sa se resimta in special asupra tinerilor.
Adolescentii ar avea cel mai mult de suferit din pricina dispozitivelor mobile, potrivit specialistilor. Efectele nocive ale smartphone-urilor ii afecteaza pe acestia, pe termen lung, fiind astfel ireversibile.
Toate acestea se intampla chiar in cazul persoanelor care se bucura cel mai mult de un telefon mobil, uneori chiar timp de foarte multe ore la rand. Organismul uman are totusi de suferit din aceasta cauza.
Efectele nocive ale smartphone-urilor se resimt cel mai mult la adolescenti, avertizeaza oamenii de stiinta. Din cate se pare, campurile electromagnetice cu radiofrecvente ar putea provoca reactii adverse asupra dezvoltarii memoriei. Acest lucru se intampla in anumite regiuni ale creierului.
De vina ar fi evolutia rapida a informatiilor, dar si a noilor tehnologii de compunicare, pentru ca ele vin la pachet si cu o expunere pe termen indelungat la campurile electromagnetice cu radiofrecventa. Cel mai cunoscut tip de astfel de expunere este prin utilizarea unui smartphone.
In trecut au fost realizate si cateva studii, in acest sens, pentru a putea fi identificate potentialele probleme de sanatate asociate cu expunerea la campurile electromagnetice pentru o perioada mare de timp. Pana recent, oamenii de stiinta au ramas fara raspunsuri.
In urma unui nou studiu, savantii au reusit sa identifice efectele nocive ale smartphone-urilor. Cei de la „Swiss Tropical and Public Health Institute” au analizat relatia dintre expunerea la un camp electromagnetic de acest fel si dispozitivele de tip wireless.
Concluziile au fost indreptate in special catre performantele memoriei adolescentilor, care ajunge sa fie afectata de statul prea mult pe telefoanele mobile, noteaza descopera.ro. In cadrul cercetarii, s-a descoperit ca expunerea indelungata la campul electromagnetic dauneaza cand vine vorba de capacitatea memoriei figurative a celor tineri.
Memoria figurativa e localizata in partea dreapta a creierului, dar dupa utilizarea indelungata a unui smartphone, zona devine mult mai pronuntata. In cadrul studiului au fost analizati, timp de un an, 700 de adolescenti, cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani.