Efectele devastatoare ale noului coronavirus: Creierul uman, mai bătrân cu până la 10 ani după infectare

Publicat: 28 oct. 2020, 10:35 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
Efectele devastatoare ale noului coronavirus: Creierul uman, mai bătrân cu până la 10 ani după infectare

Un nou studiu asupra noului coronavirus a reușit să îi uimească pe cercetători. Aceștia au descoperit faptul că persoanele care se recuperează după infecţia cu SARS-CoV-2 pot suferi modificări ale funcţiilor cerebrale. Creierul poate îmbătrâni în urma COVID-19 cu echivalentul a 10 ani, arată studiul.

Un studiu la care au participat mai mult de 84.000 de oameni oferă date îngrijorătoare cu privire la efectele negative ale coronavirusului asupra creierului uman, arată Reuters. Cercetările, conduse de Adam Hampshire, medic la Colegiul Imperial din Londra, indică faptul că la pacienţii cu forme severe de COVID-19 infecţia cu SARS-CoV-2 poate provoca un deficit cognitiv semnificativ pe perioade extinse, de ordinul lunilor.

„Analizele noastre…se aliniază opiniei potrivit căreia există consecinţe cognitive cronice ale COVID-19”, au scris cercetătorii într-un raport.

„Oamenii care şi-au revenit, inclusiv cei care nu mai manifestă simptome, au prezentat deficite cognitive semnificative”, au mai explicat cercetătorii.

Testele cognitive măsoară cât de bine îndeplineşte creierul anumite sarcini, spre exemplu amintirea cuvintelor sau îmbinarea pieselor de puzzle. Astfel de teste sunt utilizate pe scară largă pentru a evalua performanţele cerebrale la persoane care suferă de boli precum Alzheimer şi îi pot ajuta pe medici să monitorizeze tulburările temporare de la nivelul encefalului.

Echipa condusă de Hampshire a analizat rezultatele obţinute de 84.285 de persoane, în urma rezolvării testului numit „Great British Intelligence Test”. Constatările, care nu au fost încă revizuite de alţi experţi, au fost publicate online pe site-ul MedRxiv.

Aceştia au remarcat un deficit cognitiv „de dimensiuni substanţiale”, mai ales în rândul pacienţilor internaţi în urma îmbolnăvirii de COVID-19. În cele mai grave cazuri se remarcă efecte echivalente „declinului mediu al performanţelor generale pe o perioadă de 10 ani, la persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 70 de ani.” Oamenii de ştiinţă care nu au fost implicaţi direct în cercetare susţin, însă, că rezultatele studiului ar trebui analizate prudent şi că testele trebuie continuate pentru a obţine date concludente.

„Funcţiile cognitive ale participanţilor nu au fost evaluate înainte de COVID-19, iar rezultatele nu reflectă recuperarea pe termen lung”, spune Joanna Wardlaw, profesor de neuroimagistică aplicată la Universitatea din Edinburgh.

„Astfel, orice efect poate fi pe termen scurt”, a concluzionat aceasta.

Publicat: 28 oct. 2020, 10:35 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
Pe aceeași temă