Drama neștiută din spatele zâmbetului Ilenei Șipoteanu. Prin ce a trecut artista e de neimaginat!

Publicat: 18 Dec. 2019, 11:57 Vedete

La doi ani de la dispariția regretatului Dumitru Lupu, șoțul său, Ileana Șipoteanu încearcă să își continue viața și are planuri mari în carieră. 

”Sunt foarte activă, inclusiv în mediul online, pentru că-mi place să socializez. Cu spectacolele stăm destul de bine pentru cât suntem noi de promovați și de ascultați în ziua de astăzi. Am pornit un proiect foarte important. Melodiile pentru copii scrise altădată de compozitorul Dumitru Lupu, reactualizate acum într-o orchestrație modernă , refăcute de Alexandru Neș, cel care a rămas în locul lui Dumitru Lupu. Sperăm ca acest proiect să fie dus până la capăt. Sunt, totodată, o mamă mândră de fiica sa”, a declarat Iliana Șipoteanu, în urmă cu ceva timp pentru Liberatatea.

Dacă peste tragedia pierderii șoțului a reușit să treacă încet, dar sigur, puțină lume știe drama care a marcat-o pe frumoasa cântăreață: revoluția din 1989. Ileana Șipoteanu nu va uita niciodată acest eveniment, artista suferind un șoc din cauza căruia a ajuns să-și piardă vocea și chiar să fie internată cu depresie.

Revoluția din 1989 a lăsat-o fără voce

Iubită de generații diferite și simbol al muzicii ușoare, Ileana Șipoteanu a cunoscut succesul încă din adolescență, de la începutul anilor 80. Și, deși are numai amintiri plăcute din perioada aceea, data de 18 decembrie 1989 n-o va uita niciodată, căci în urmă cu fix 30 de ani, a dobândit și o puternică depresie de care cu greu a reușit să se vindece din cauza spaimei trăită pe străzile din centrul Bucureștiului, pline de militari înarmați.

Șocul emoțional trăit în noaptea de 18 decembrie a fost atât de puternic, încât dezechilibrul nervos a lăsat-o pe Ileana Șipoteanu mută. Timp de un an, solista nu a mai fost în stare să vorbească, urmările acestui șoc fiind vindecate după multă vreme, cu ajutorul doctorilor, medicamentației, dar și cu sprijinul marelui compozitor Dumitru Lupu.

În acel an am crezut că pierd totul. Chiar în cele câteva spectacole în care am apărut în 1990 a trebuit să fac playback, n-am putut să mai vorbesc, dar să cânt!”, povestește artista.

Ileana Șipoteanu a rămas cu amintiri dureroare și după 30 de ani de la Revoluție

Revoluția începută cu o zi înainte la Timișoara m-a prins la Bacău. Zvonurile despre înăbușirea sângeroasă a manifestării au ajuns sub forma multor povești îngrozitoare, chiar și în Moldova. Am plecat spre București pe 18 decembrie, alături de Octavian Ursulescu și de Gabriel Cotabiță, cu care mă aflam în turneu. Drumul a durat mult și a fost un infern. În fiecare localitate eram opriți de milițieni, controlați. Panica generală, gândurile negre despre ceea ce o să găsim la București, la o zi după ce fuseseră împușcați protestatari la Timișoara, nu le puteam înlătura’”, a adaugat artista, realatează Viva.

În acea seară fatidică, în lipsa unor știri care să descrie adevărata situație, Octavian Ursulescu a condus-o pe Ileana până la Statuia lui C.A. Rosetti, aproape de Piața Universității, circulația în centru fiind restricționată de teama unei revolte populare. Se așezase întunericul serii când Ileana Șipoteanu s-a despărțit de Octavian Ursulescu și a trebuit să-și continue drumul pe străzi prost luminate, până la Piața Romană, unde locuia. Își căra bagajul, fapt pentru care a fost legitimată de echipaje ale Miliției, la fiecare colț de stradă.

Prezența trupelor militare înarmate pe străzi, intimidând zgomotos în încercarea de a descuraja o potențială revoltă populară au afectat-o psihic atât de tare, încât a ajuns să fie internată. Ororile infernului de la Revoluție au târât-o într-o depresie cruntă, reușind cu greu să se vindece: ”O artistă de la operă mi-a recomandat un bun doctor, la Spitalul Colțea din Capitală. Chiar și după ce m-am externat am fost sfătuită să nu încerc să mai vorbesc câteva luni”.

Sursa foto: Facebook Ileana Șipoteanu

Publicat: 18 Dec. 2019, 11:57 Vedete
Pe aceeași temă