Doliu în lumea politică. A murit Nexhmije, soția fostului președinte albanez

Publicat: 27 Feb. 2020, 12:18 Arhiva

A murit Nexhmije, soția fostului președinte. Este doliu în lumea politică din Albania. A murit soția fostului președinte Enver Hoxha, cel care a condus Albania timp de 40 de ani.

Nexhmije, văduva fostului dictator albanez, s-a stins din viață la 35 de ani după ce soțul ei a murit. Ea a murit în cursul zilei de miercuri, la vârsta de 99 de ani. Trupul ei a fost găsit în apartamentul de la periferia Tiranei, moartea fiind confirmată de nepoata ei, potrivit The Guardian.

Femeia avea anumite apelative ușor bizare din partea multor oameni, precum ”Femeia diavolului”, ”Sinistra doamnă”, i se spunea chiar și ”Elena Ceaușescu a Albaniei”. S-a scris și o carte în baza experiențelor sale de către Ismail Kadare. Autorul o descria drept ”cea mai josnică dintre toate, cea mai perversă”.

A murit Nexhmije, soția fostului președinte. Ce spunea în urmă cu mulți ani despre crimele soțului ei

Pe de altă parte, prietena ei, Vito Kapo, care era ministru al industriei ușoare din Albania și soția unui fost membru al Politburo al Partidului Muncii din Albania, spunea că Nexhmije era ”o femeie foarte sensibilă, o mamă și o soție exemplară, întotdeauna alături de Enver Hoxha”.

Într-un interviu care a avut loc în urmă cu 12 ani, soția fostului dictator nu și-a exprimat regretul când a venit vorba despre crimele soțului ei. În anul 1993, femeia fusese condamnată pentru abuz de putere și deturnare de fonduri. Ar fi trebuit să fie închisă nouă ani, însă a stat doar cinci ani.

„De ce să cer scuze? Nu regret nimic şi nu mă simt vinovată de nimic. Nu am făcut decât să respectăm legile în vigoare atunci. Încrederea mea în idealul comunist nu va muri niciodată”, zicea ea la un moment dat.

Publicat: 27 Feb. 2020, 12:18 Arhiva
Pe aceeași temă