Caloriile din dieta ta îţi oferă cantitatea de energie necesară pentru funcţionarea corpului tău. Atunci când mănânci mai multe calorii decât arzi, corpul tău le va stoca sub formă de grăsime. Pe de altă parte, mai puţine calorii consumate – o dietă hipocalorică – te poate ajuta să scazi în greutate.
Dieta hipocalorică este una în care consumi mai puţine calorii decât arzi. Dieta hipocalorică poate fi obţinută fie prin consumarea unui număr mai mic de calorii, fie prin activitate fizică, ce te poate ajuta să arzi mai multe calorii.
Dieta hipocalorică presupune reducerea caloriilor zilnice sau a mâncărurilor cu multe calorii şi variază în funcţie de cerinţele fiecărei persoane, deoarece fiecare persoană are un metabolism diferit: un copil în creştere, un atlet, o persoană în vârstă sau o persoană gravidă.
O dietă hipocalorică ar trebui să folosească întotdeauna un echilibru între cantitatea de energie folosită şi caloriile consumate.
Caloriile din dieta ta îţi oferă cantitatea de energie necesară pentru funcţionarea corpului tău. Atunci când mănânci mai multe calorii decât arzi, corpul tău le va stoca sub formă de grăsime. Pe de altă parte, mai puţine calorii consumate – o dietă hipocalorică – te poate ajuta să scazi în greutate.
Dacă o persoană care trebuie să slăbească 15 kilograme îşi setează ca obiectiv pe termen scurt să slăbească 10 kilograme. Atunci trebuie să introducă în dieta sa anumite alimente, în cantităţi limitate. Cel care ţine dieta va trebui să înveţe să combine diverse tipuri de mâncare, controlul porţiilor şi consumul diferitor tipuri de mâncare. Această fază durează în general 5-6 luni. În această dietă este fundamental nu doar să scazi în greutate, ci să te şi menţii.
Pentru a scăpa de 0.5 kilograme de grăsime avem nevoie de un deficit de 7000 kcal (la fiecare 10-12 zile). Când pierzi mai mult în greutate, mai rapid, nu este avantajos deoarece nu dobândeşti obiceiurile corecte de mâncat şi corpul nu se obişnuieşte cu schimbarea de metabolism, astfel că poţi lua în greutate după ce nu mai ţii dietă.
Pierderea în greutate ar trebui să fie progresivă şi controlată, astfel încât să nu suferi, pentru că astfel rata de abandon a dietei va fi mai mare şi apetitultău va creşte ulterior.
Ideale sunt 5 mese pe zi. S-a dovedit că, de fiecare dată când mâncăm, creşte nivelul de glucoză şi scade nivelul de insulină pentru a compensa deficitul de glucoză. Scăderea creează foame, aşa că atunci când mâncăm trei mese într-o zi, când mâncăm compulsiv sau când pur şi simplu ne este foame, scăderea nivelului de insulină este mult mai mare, astfel că ne este foame mai repede.
Caloriile din dieta ta îţi oferă cantitatea de energie necesară pentru funcţionarea corpului tău. Atunci când mănânci mai multe calorii decât arzi, corpul tău le va stoca sub formă de grăsime. Pe de altă parte, mai puţine calorii consumate – o dietă hipocalorică – te poate ajuta să scazi în greutate.
Totuşi, dacă reuşim să impărţim în cinci numărul meselor, vom elibera nivelul de insulină, dar nu într-o cantitate foarte mare, iar acest lucru ne va permite să ne menţinem, fără treceri bruşte de la foame la saţietate, scrie elle.ro.
Sursa foto: Pexels.com