Diana Bișinicu, la o nouă lansare. ”Fara noastă”, o piesă deosebită despre identintatea aromânilor

Publicat: 03 dec. 2020, 12:36 Autor: Elena Vedete
Diana Bișinicu, la o nouă lansare. ”Fara noastă”, o piesă deosebită despre identintatea aromânilor

Diana Bișinicu s-a remarcat în peisajul muzical românesc, încă de la înființarea trupei Pops din care a făcut parte, alături de alte trei cântărețe. Timbrul său vocal aparte, dar și originile sale aromâne au făcut-o pe Diana să se îndrepte spre o carieră solo influențată de rădăcinile ei strămoșești. 

Astăzi, Diana Bișinicu a lansat o nouă piesă,”Fara noastă”, o melodie în limba aromână, cu un mesaj aparte.

”Dintotdeauna, armânii au fost ceea ce au vrut ei înșiși să fie. Și când au vrut să fie liberi, și când au vrut să fie supuși statelor pe teritoriul cărora au trăit. Acest videoclip este despre noi… Despre identitate și despre neîngenunchere, despre dragostea care topește distanțele dintre noi. A fost filmat în Grecia, pentru adresarea de la începutul piesei, muntele de lângă Salonic, Sâruna, cum încă se mai numește acest oraș în limba noastră, și, pentru podurile din piatră, împrejurimile orașului Metsovo sau Aminciu, dacă avem în vedere vechea denumire armânească.

În rest, am filmat la Câmpulung Muscel, în casa lui Emil Hagi, cel mai important organizator de evenimente culturale armânești, în regie proprie, și președinte al Asociației Multiculturale Nicu Hagi”. 

Din respect pentru suferințele armânilor din pușcăriile comuniste…

”Alte trei scene, cea cu spălarea covoarelor la râu, respectiv cea în care care apar localitățile din Bărăgan, unde aromânii au fost ținuți în lagăre din motive strict etnice, și scena finală au fost filmate în apropierea Câmpulungului.

Din respect pentru suferințele armânilor din pușcăriile comuniste, unde au avut un comportament legendar, am filmat la fosta închisoare politică din Pitești, astăzi Memorialul Închisoarea Pitești. Aici a fost iadul detenției politice din România și, totodată, al degradării umane. Experimentul urmărit de comuniști, reeducarea, a fost nimicirea omului din om, regresul ființei spirituale în simplă viețuitoare, care, ulterior, să accepte și să asimileze caricatura ideologică din acele timpuri, deloc îndepărtate de noi. Victimele trebuiau să devină călăii celor de lângă ei”, a spus Diana Bișinicu despre videoclipul piesei ”Fara noastă”.

 

 

Publicat: 03 dec. 2020, 12:36 Autor: Elena Vedete
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă