Dezvăluirile menajerei Elenei Ceaușescu! Cum făcea coliva

Publicat: 28 ian. 2020, 10:46 Autor: Andreea Voicu Life

Menajera Elenei Ceaușescu a făcut devăluiri uimitoare din viața soției liderului comunist.

Suzana Andreiaș, menajere cuplului Ceaușescu, omul de încredere și bucătăreasa celor doi soți a făcut mărturisiri incredibile din viața acestora. Ca de exemplu, cum făcea Elena Ceaușescu coliva.

Timp de 30 de ani, Suzana Andreiaș a slujit cuplul din perioada comunistă. Ea a dezvăluit tabieturile celor doi, felurile de mâncare și toaletele celor doi, intrigile de la Snagov, din Primăverii.

De asemenea, a vorbit despre ei și în cartea Mariei Dobrescu, ”La curtea lui Ceaușescu. Dezvăluirile Suzanei Andreiaș despre viața de familie a cuplului prezidențial”.

Menajera, la un moment dat, a fost învățată de Elena Ceaușescu să pregăteasca coliva, așa cum le plăcea lor.

”A cerut arpacaş din ăla bun pe care l-am ales împreună cu ea, pe masă. Mi-a spus să-l spăl în nouă ape şi să-l pun la fiert cu apa cât să nu treacă peste arpacaş. «După două-trei clocote, să-i iei spuma aia de deasupra. Când vezi că s-a umflat grâul, îi pui un capac şi o cârpă deasupra. El înfloreşte. Dacă vezi că are prea multă zeamă, îl mai dai să mai fiarbă un pic, la un foc mai mic sau cu o tablă dedesubt». Mi-a spus apoi cum să toc nuca. Ştiam eu că nuca se bagă la cuptor, înainte. Cuptorul îi dădea un gust de alune. Mi-a arătat de la A până la Z. Cum să pun nucă, lămâie, rom, zahăr, vanilie, cum s-o ornez cu ciocolată deasupra, cu bomboane fondante, mi-a explicat tot”, a povestit Suzana Adreiaș.

Rețeta Elenei Ceaușescu – cum făcea ea coliva

Ingrediente
1 kg de grâu (arpacaș)
1 kg miez de nuci
250 g zahăr
coajă rasă de la o lămâie
coajă rasă de la o portocală
scorțișoară
esență rom, după gust
Pentru ornat
zahăr pudră sau pesmet din biscuiți
cacao
bomboane fondante

Mod de preparare
Arpacașul se spală în 9 ape călduțe. Se pune la fiert în 3 litri de apă. Atunci când apa fierbe, se dă flacăra mai mică. Se amestecă cu o lingură. Se adaugă sare, zahăr. Se mai lasă la fiert încă 10 minute, până când nu mai este apă, iar bobul de grâu este înflorit.

După ce a fiert, se pune într-o oală smălțuită și se acoperea cu un ștergar umed. Miezul de nucă se dă prin mașină jumătate, iar cealaltă jumătate se taie cu cuțitul. Miezul sfărâmat se pune în oală, și, de asemenea, un sfert de cantitate de nucă dată prin mașină. Se adaugă apoi aromele, esență de rom, scorțișoară, coajă rasă de lămâie și de portocală.

Compoziția se frământă. Se pune pe platou, apoi se ornează după bunul plac. Se pune și zahăr pudră, miez de nucă și bomboane fondante, scrie Playtech.

Publicat: 28 ian. 2020, 10:46 Autor: Andreea Voicu Life
S-a alăturat presei în anul 2017, inițial începând să capete experiență în trustul Intact Media Group, iar ulterior a făcut…...
Pe aceeași temă