Descoperirea a fost facuta, in Siberia, de catre oamenii de stiinta, in urma cu putin timp.
Savantii au luat cateva mostre din permafrostul inghetat din Siberia si au observat vreme de cateva saptamani cum o creatura vie, care a hibernat aproximativ 40.000 de ani, a revenit la viata. Mai mult, vietatea a inceput iarasi sa se miste, dar si sa se hraneasca.
Studiul a reusit sa stabileasca un nou record in acest sens, dar si sa demonstreze ca formele de viata pot rezista chiar si o perioada extrem de indelungata, daca daca sunt criogenate si nu au acces la cele mai elementare materii prime.
Descoperirea din Siberia i-a pus pe ganduri pe cercetatori. Creatura observata a fost un vierme inelar care a inceput sa se miste si sa manance din nou, dupa ce a iesit din starea de hibernare, dar si din cea de inghet.
De asemenea, in urma studiului impresionant s-a putut stabili si ce se intampla cu tesutul daca e criogenat. Acest lucru demonstreaza ca am putea sa ne conservam propriul tesut in fata probei timpului, desi informatiile sunt in momentul de fata pur stiintifice.
Biologii din Rusia au extras peste 300 de probe de sol inghetat, din diverse locatii din regiunea Arctica. Acestea au fost transportate intr-un laborator din Moscova pentru analize amanuntite, noteaza descopera.ro.
Cateva dintre probele prelevate din Siberia contin doua specii diferite de vietati nematode, pe care oamenii de stiinta le-au amplasat in vase speciale de laborator. Odata introduse intr-un mediu bogat in nutrienti, viermii au fost lasati acolo timp de cateva saptamani.
Totodata, viermii au stat la o temperatura de 20 de grade Celsius si au inceput foarte repede sa prezinte semne de viata. Unii viermi descoperiti in cele mai izolate zone din nord-estul Rusiei apartineau speciei „Panagrolaimus”
Acestia au fost gasiti la 30 de metri adancime. Celelalte vietati fac parte din specia „Plectus” si au fost descoperite la o adancime de 3,5 metri. Testele au scos la iveala ca ar fi avut o vechime de 42.000 de ani!