Antarctica a inceput sa se inalte intr-un ritm accelerat! Descoperirea i-a socat pe savanti. DE CE e un pericol pentru intreaga umanitate

Publicat: 25 iun. 2018, 15:16 Autor: madalina m. News 3

Continentul Antarctica a inceput sa se inalte foarte mult, in ultimii ani.

Cresterea inregistrata pana acum nu se traduce, din pacate, prin vesti bune. O astfel de descoperire despre Antarctica i-a facut pe oamenii de stiinta sa se ingrijoreze, iar astfel acestia au transmis un semnal de alarma.

Relieful intregului continent a inceput sa se inalte intr-un ritm mult mai accelerat decat pana acum, iar in fiecare an cresterea e tot mai mare. Desi sunt zone tinute sub atenta observatie, recent au fost colectate si mai multe date in acest sens.

Continentul Antarctica a inceput sa se inalte

Relieful din Antarctica se inalta cu un ritm accelerat, de peste 40 de milimetri pe an, iar oamenii de stiinta spun ca de vina ar putea fi subtierea ghetii. Pentru ca gheata se topeste constant, presiunea pe roca de dedesubt scade.

Odata cu trecerea timpului, stratul de gheata va disparea complet si in urma acestuia vor ramane formatiunile geologice, care se vor ridica. Mai mult, acestea sunt impinse de curgerea mantei vascoase, de sub suprafata Pamantului, noteaza descopera.ro.

Descoperirea a fost facuta de catre savanti, dar nu e in totalitate o veste rea, spun acestia. O parte buna ar putea fi reprezentata de faptul ca ridicarea poate face ca gheata ramasa sa fie mult mai stabila.

Continentul Antarctica a inceput sa se inalte

In ultimii ani, in Antarctica, ridicarea rocii de baza a afectat precizia masuratorilor in ceea ce priveste pierderea ghetii. Cercetatorii au ajuns sa subestimeze rata pierderilor cu pana la 10% de pe continentul inghetat.

Cea care a facut descoperirea socanta a fost Valentina Barletta, alaturi de echipa sa de la Universitatea Tehnica din Danemarca. In studiul sau, ea a dorit sa arate care e distributia reala a vascozitatii in manta. Potrivit cercetatoarei, totul se afla inca in primele faze.

„Stim ca Terra este mai rece sau mai calda, mai mult sau mai putin. Totusi, vascozitatea mantalei nu tine doar de temperatura, ci si de cantitatea de apa pe care o contine”, a spus Valentina Barletta. Pentru a masura schimbarile in fundamentul acestui continent, o operatiune dificila din pricina ghetii, cercetatorii au instalat sase statii GPS in Antarctica. Dispozitivele au fost amplasate acolo unde solul era expus.

Publicat: 25 iun. 2018, 15:16 Autor: madalina m. News 3
Pe aceeași temă