Declarațiile lui Raed Arafat, după ce s-a confirmat oficial primul caz de coronavirus în România: „Șapte persoane din preajma primului bolnav se află în carantină”

Publicat: 27 Feb. 2020, 08:26 Arhiva

Seara trecută, în România s-a confirmat primul caz de coronavirus. Un bărbat din Gorj a fost infectat cu această boală, iar acum se află în București, la Institutul ”Matei Balș”. A fost adus cu ambulanța la șapte dimineața.

Târziu în noapte, după ora 23:00, Raed Arafat și Victor Costache au anunțat prmul caz de coronavirus din România. Au continuat să vorbească despre acest caz și să răspundă la întrebările jurnaliștilor. Raed Arafat a dezvăluit că tânărul care a fost infectat cu coronavirus stătea cu încă 7 membri ai familiei.

Declarațiile lui Raed Arafat, după ce s-a confirmat oficial primul caz de coronavirus în România

”Este vorba despre un singur caz, pacientul nu este simptomatic. Este un test pozitiv, asta înseamnă că el trebuie să fie transportat la spital. Un echipaj cu izoletă a plecat deja spre Gorj și îl transportă pe pacient în siguranță la „Matei Balș”. În preajma acestuia mai sunt șapte persoane ale căror teste au fost negative. Ele vor rămâne la domiciliu, în carantină, 14 zile, după care li se fac analize, dacă între timp apar simptome, vor fi verificate. ÎNe interesează ca transportul să se facă în mod corect. Bolnavul este în stare bună și nu prezintă simptome în acest moment. Vom reveni cu informații pe parcurs. Vom stabili un plan de lucru, la Gorj avem un comitet creat. Va ajunge la București în jur de 4-5 ore. Nu este o problemă de urgență, ci de a fi transportat în siguranță”, a explicat secretarul de stat Raed Arafat.

”Pe plan local, Prefectura și autoritățile vor primi sarcinile pe care le au de făcut, inclusiv mesele, apă și ce au nevoie cei care se află în carantină. Reconfirm, nu e vorba de epidemie, vorbim de un singur caz. Abordarea se adaptează numărului de cazuri și evoluției, dar nu vorbim despre epidemie.

Transmiterea virusului se face pe calea aerului, dar trebuie să fii foarte aproape. Nu se transmite la distanță. Membrii familiei nu trebuie să aibă contact cu nimeni decât cu cei care sunt în echipamente de protecție. Poliția locală o să fie acolo. Vecinii trebuie să înțeleagă că nu îi poate pune în pericol. Copii nu sunt în familie, dar sunt oameni în vârstă. Se face o anchetă epidemiologică extinsă, pentru a vedea cu cine a intrat în contact. El este pozitiv asimptomatic, fără semnalele bolii. Asta nu înseamnă că nu putea transmite boala”, a continuat el.

”Bolnavul e în stare bună. El va fi transportat la spital cu un echipaj de la ISU Dolj la Spitalul Matei Balș. În casa respectivă mai sunt 7 persoane. Toate au fost testate negativ. Dar, pentru că a fost un contact direct, vor rămâne în izolare, sub pază, nu vor putea să plece din casă, timp de 14 zile, iar apoi vor fi testați. Dacă, între timp, vreunul prezintă simptome, va fi scos și dus la spital. După ce pacientul va fi predat, mașina va fi dezinfectată, înainte de a pleca spre Craiova. Pacientul va ajunge peste 5 ore. Nu este o problemă de urgență”, a mai zis Arafat.

Ce a declarat secretarul de stat Nelu Tătaru

Secretarul de stat Nelu Tătaru a mărturisit că noaptea trecută a fost transportat bărbatul infectat cu virusul din China. În prezent se află în Institutul ”Matei Balș” din București.

„Azi noapte la ora 2 ambulanța era la Gorj. Acum se aflp la Matei Balș. Toate celelalte 7 persoane sunt în carantină, familia pacientului. E carantină la domiciliu. Cei 7 rămân în casă, dar se schimbă regimul de izolare, fiind supravegheați și păzită această locuință. Din câte știm pacientul nu are alte afecțiuni, urmează să fie investigat în totalitate.

Italianul care a fost la noi deja era mai bine ca stare generală, a dat și interviuri acum în presă. S-au refăcut traseele lui în România, aseară aveam în carantină 44 de persoane, aseară au fost trecuți și cei 7 membri ai familiei. Astăzi continuăm ancheta pentru cazul românului care va avea o cercetare extinsă. Având în vedere evoluția ulterioară se pot lua și altfel de măsuri.

Românii să știe că acel prim caz nu e ceva întâmplător, era previzibil, având în vedere afluxul de italieni în România, plus că în Italia avem peste un milion și jumătate de cetățeni, vreau să nu existe panică, ci precauție”, a declarat Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, potrivit Realitatea.net.

Publicat: 27 Feb. 2020, 08:26 Arhiva
Pe aceeași temă