Persoanele stangace nu fost considerate, de-a lungul istoriei, foarte populare.
Datorita preferintei de a scrie sau de a face anumite treburi casnice in special cu ajutorul mainii stangi, acesti oameni au fost priviti mereu ca fiind diabolici sau ca s-ar ocupa de vrajitorie. Totusi, persoanele stangace reprezinta doar 10% din populatie.
Aceasta enigma in ceea ce priveste preferinta scrierii cu mana dreapta sau cu cea stanga a fost studiata intens de catre oamenii de stiinta. Ei si-au dorit sa ajunga la originile acestei trasaturi, una destul de comuna, in zilele noastre.
Specialistii au venit cu mai multe teorii in ceea ce priveste originea trasaturii. Persoanele stangace sunt si acum „rare” fata de cei care scriu, mananca sau fac tot soiul de treburi si se ajuta in special de mana dreapta.
Preferinta de a folosi mai des mana stanga nu ar fi „dictata” de catre creierul uman, sunt de parere savantii. Chiar din anul 1980 a fost descoperit ca acest fapt e determinat inainte sa ne nastem. In cea de-a 13-a saptamana, fatul incepe sa suga fie degetul de la mana stanga, sau dreapta.
Inainte se credea ca diferentele genetice dintre emisfera stanga si dreapta a creierului determina preferinta pentru unele dintre parti. Intr-un studiu din 2017, s-a observat ca raspunsul s-ar putea afla in coloana vertebrala.
Totusi, de ce se nasc persoanele stangace sau dreptace? In cadrul unui studiu efectuat de catre Sebastian Ocklenburg, Judith Schmitz si Onur Gunturkun, de la Universitatea Bochum, a fost descoperit ca activitatea genelor din coloana vertebrala este asimetrica in uter.
Acest lucru ar putea duce la o preferinta pentru stanga sau dreapta. De asemenea, miscarile mainilor si bratelor pornesc din creier, dintr-o zona ce poarta denumirea de cortex motor si care transmite semnalele catre coloana vertebrala.
Cercetatorii au descoperit ca in momentul in care fatul creste in uter, pana la cea de-a 15-a saptamana, cortexul motor si coloana vertebrala nu sunt inca in legatura. Insa, preferinta pentru una dintre parti este deja determinata. Mai exact, bebelusul nenascut poate alege partea preferata a corpului inainte ca zona creierului sa o poata controla, potrivit descopera.ro.