De ce se fac farse de 1 Aprilie. Care este povestea acestei zile

Publicat: 01 apr. 2020, 09:00 Autor: Ionita Nicoleta General
De ce se fac farse de 1 Aprilie. Care este povestea acestei zile

1 aprilie este cunoscută în aproape toată lumea drept ”Ziua Păcălelilor”. În România, acest obicei a apărut în secolul al XIX-lea, iar tradiția spune că toate farsele trebuie făcute înainte de prânz. Puțină lume știe însă cum s-a ajuns la această Zi a Păcălelilor.

Ziua Păcălelilor a apărut în secolul al XVI-lea

Ziua Păcălelilor a fost inventată de europeni, dar a devenit rapid o tradiție cunoscută și peste Ocean. Povestea acestei zile are rădăcini destul de vechi. În secolul al XVI-lea, mai exact în anul 1582, Papa Grigorie al XIII-lea a schimbat calendarul. Astfel, cel iulian s-a transformat în cel care avea să-i poarte numele, calendarul gregorian. Pe stilul vechi, oamenii sărbătoreau Anul Nou pe 1 aprilie, dar o dată cu modificarea calendarului, prima zi a anului a devenit 1 ianuarie.

Nu a fost însă ușor pentru oameni să asimileze această schimbare. Astfel, existau foarte mulți care sărbătoreau Anul Nou tot pe data de 1 aprilie. Fiindcă tradiția spune că la începerea unui an nou se trimit felicitări și urări de bine, aceste obiceiuri au continuat, chiar și printre cei care nu au acceptat imediat schimbarea datei. Aceștia erau numiți ”nebunii de aprilie”. De aici a pornit și numele zilei de 1 aprilie, ”April Fools’ Day”.

Astfel, o dată cu trecerea anilor, oamenii au considerat că cei care încă trimit urări de 1 aprilie vor doar să facă niște farse. Așa s-a ajuns ca această dată să fie cunoscută drept ”Ziua Păcălelilor”. În România, acest obicei a început să fie practicat în secolul al XIX-lea. Atenție însă: farsele trebuie făcute până la prânz, pentru că altfel cel care le face va fi urmărit de ghinion.

Tradiții de Ziua Păcălelilor

În țara noastră, în special la sate, se consideră că dacă pe 1 aprilie ești păcălit de o fată, trebuie să te căsătorești cu ea. De asemenea, o altă tradiție spune că bărbatul care se însoară pe 1 aprilie va fi ținut din scurt de soție. Așa cum în România sunt mai multe obiceiuri legate de această zi, și în alte țări oamenii au descoperit forme noi de a sărbători Ziua Păcălelilor.

De exemplu, în Anglia cel care este păcălit trebuie să poarte o coadă. Aceste persoane sunt numite”noddy” sau ”April cuckoo”, în Scoția. În Japonia, pe 1 aprilie se sărbătorește ”Ziua Păpușilor”, când oamenii obișnuiesc să își dăruiască păpuși. Și în America Latină există Ziua Păcălelilor, dar data acestei sărbători este diferită. În Mexic, Peru și Columbia se numește ”Dia de los inocentes”, adică ”Ziua celor naivi” și are loc pe 28 decembrie.

Publicat: 01 apr. 2020, 09:00 Autor: Ionita Nicoleta General
Pe aceeași temă
×