De multe ori ciocolata capata o paloare albicioasa, desi inca nu a expirat. Iti prezentam principalele cauze pentru care se intampla acest fenomen.
De ce se albeste ciocolata? E foarte benefica pentru organism si actioneaza uneori ca un antidepresiv natural. Totodata, ciocolata e bogata in minerale. Daca veti consuma chiar si un singur patratel, vei aduce organismului un plus de magneziu, fosfor, potasiu, fier si multe vitamine, mai ales pe cele din gama B.
De cele mai multe ori, insa, se intampla ca acest desert sa capete un aspect albicios. Daca ciocolata e depozitata pentru mai mult timp, veti constata ca se acopera cu un strat fin de culoare laptoasa. Mai mult, pe tabletele de ciocolata mai apare si ca un praf de culoare alba, care de multe ori ne impiedica o mai consumam.
Insa, acea pulbere de culoare alba nu pare sa altereze nici gustul, nici consistenta pe care o are ciocolata. De asemenea, in ceea ce priveste riscurile, desertul e la fel de sanatos de consumat, desi capata o paloare alba si nu mai e atat de estetica pentru mancat.
Cei care au facut aceasta descoperire au fost oamenii de stiinta din Hamburg, in Germania. In zona existau foarte des plangeri legate de ciocolata care ajungea sa arate ciudat, daca era depozitata pentru mai mult timp.
Chiar daca se afla inca in termen de valabilitate, cetatenii se temeau sa o mai manance si ajungeau sa o arunce direct la gunoi. Din cate se pare, acea albire apare in special atunci cand ciocolata nu e depozitata in mod corespunzator. Reteta tort de ciocolata si coniac
Astfel ca, daca depozitam pentru mai mult timp o tableta de ciocolata trebuie sa ne asiguram ca aceasta se se afla la o temperatura corecta. Tocmai de aceea, de cele mai multe ori, nu e bine sa tinem ciocolata la frigider, pentru ca la suprafata vor iesi anumite substante din compozitia acestui desert.
Cat de nociva e ciocolata care se albeste pentru organism? In clipa in care ciocolata e pastrata la o temperatura mai mare sau mai mica decat ar fi necesar, se produce un fenomen ce a ajuns sa fie denumit „colorarea grasa”. Asadar, particulele albe tind sa isi faca loc pana la suprafata delicioasa a ciocolatei.
Cata ciocolata mananca romanii si de unde o importam?
Insa, specialistii sunt de parere ca albirea ciocolatei nu reprezinta un pericol pentru organism daca e consumata in acest mod. Albirea ciocolatei mai poarta si denumirea de „inflorire”. Acest fenomen presupune aparitia unui strat albicios pe suprafata ciocolatei atunci cand intra in contact cu atmosfera ambientala. Temperatura recomandata pentru depozitarea desertului e cuprinsa intre 16 si 18 grade Celsius.
sursa: livescience.com