De ce sare popcornul? Procesul stiintific ce are loc in fiecare boaba de porumb

Publicat: 15 iun. 2018, 17:15 Autor: Echipa Ciao.ro Retete & Diete

Adori sa mananci popcorn cand te uiti seara la film sau poate la un meci? Iti vom explica ce se intampla.

De ce sare popcornul atunci cand e facut in ceaun sau la microunde? Ei bine, cercetatorii francezi Emmanuel Virot şi Alexandre Ponomarenko au studiat pe îndelete fiecare stadiu. Acestia au vrut sa inteleaga ce se întâmplă din punct de vedere ştiinţific. Si au aflat procesul cu ajutorul unor camere video.

Specialistii au dezvaluit mecanismul prin care floricelele sar, se desfac si fac zgomot. Si totul tine de un singur lucru: vaporii cu apa din fiecare boaba de porumb. Nivelul lor este diferit, de la fiecare soi de porumb la fiecare boaba de pe un cocean. Acest lucru variaza in functie de recolta sau pozitia boabei pe cocean.

De ce sare popcornul – ce se intampla

De ce sare popcornul Procesul stiintific ce are loc in fiecare boaba de porumbIn cateva secunde de cand popcornul e incalzit, procesul de evaporare al vaporilor are loc. Cercetătorii au folosit camere video care înregistrează 2.900 de cadre pe secundă. Cu ele au filmat boabele de porumb care erau încălzite în cuptor. Au crescut temperatura treptat, cu câte zece grade, pe durata a cinci minute.

Cand temperatura trece de 100 grade, umezeala din boabe se transforma in aburi. Cand temperatura ajunge la 180 grade, presiunea din boabe creste foarte mult. Depaseste de 10 ori valoarea presiunii atmosferice inregistrata la nivelul marii. Presiunea face ca exteriorul, coaja boabei, sa crape. Interiorul bogat in amidon creste in volum.

De ce sare popcornul – temperatura optima

De ce sare popcornul Procesul stiintific ce are loc in fiecare boaba de porumbLa 170 de grade Celsius, doar 34% dintre boabele de porumb au sarit. La 180 de grade, 96% dintre boabe s-au transformat în floricele. „Am descoperit că temperatura critică este de circa 180 de grade Celsius, indiferent de forma şi mărimea bobului de porumb”, a declarat Emmanuel Virot, de la École Polytechnique din Paris.

Primul lucru care apare după crăparea coajei e structura ca un membru, numita „picior”. Energia din bobul fierbinte e transmisă piciorului din amidon. Apoi apasă peretele fierbinte al vasului în care se pregătesc floricelele. Asa se trimite bobul de porumb în aer si la cativa cm inaltime.

Experţii cred că sunetul este produs de eliberarea bruscă a aburului sub presiune. După ce porumbul explodează, o scădere bruscă a presiunii transformă cavităţile din interiorul boabelor în cutii de rezonanţă acustică.

Sursa: mediafax.ro

Publicat: 15 iun. 2018, 17:15 Autor: Echipa Ciao.ro Retete & Diete
Pe aceeași temă