De ce fac oamenii cancer? Nu are legătură cu stilul de viață. Motivul te va lăsa fără cuvinte

Publicat: 22 Sep. 2019, 10:40 Life

Pare greu de crezut, dar s-a descoperit de ce fac oamenii cancer. Răspunsul nu este cel la care te așteptai.

De ce fac oamenii cancer. Aproximativ două treimi dintre imbolnăvirile de cancer sunt provocate de ghinion. Sau, cum le place oamenilor de știință să spună într-un studiu publicat joi, în SUA, de mutații întâmplătoare suferite la nivelul ADN-ului celular atunci când celulele se reproduc.

De ce fac oamenii cancer

Concluzia acestui studiu explică de ce persoane sănătoase, care duc vieți sănătoase și fac totul pentru a evita afecțiunile oncologice, ajung totuși să se îmbolnăvească.

„Astfel de cancere se produc indiferent de cât de perfect este mediul”, a explicat Dr. Bert Vogelstein, genetician specializat în oncologie de la Universitatea John Hopkins din Baltimore, coordonatorul studiului publicat de prestigioasa revistă Science.

De ce fac oamenii cancer?

Studiul este bazat pe secvențieri genetice și analize oncologice desfășurate în 69 de țări din diferite părți ale lumii și urmează unui alt studiu controversat publicat de oameni de știință de la aceeași universitate în 2015, în revista Science, care însă examina doar cazurile din SUA.

Citesti si: DEZVĂLUIRE | Cât de ușor se fac, de fapt, banii în industria de videochat? Detalii neștiute din culise

Noul studiu, realizat de Dr. Vogelstein alături de matematicianul Cristian Tomasetti, susține că mutațiile întâmplătoare suferite de ADN sunt răspunzătoare de cea mai mare parte a cazurilor de îmbolnăviri oncologice. Această concluzie a provocat o reacție dură din partea experților în cancer care sunt de părere că majoritatea cancerelor sunt provocate de un stil de viață nesănătos și de factori de mediu (expunere la poluare, stres, fumat etc) la care se adaugă și moștenirea unor probleme de ordin genetic.

„Deși majoritatea oamenilor au aflat despre cauzele ereditare și de mediu ale cancerelor, așa cum este fumatul, puțini sunt conștienți de greșelile aleatoare care se pot produce ori de câte ori o celulă normală se divide și își copiază informația ADN în două noi celule”, conform lui Tomasetti.

Publicat: 22 Sep. 2019, 10:40 Life
Pe aceeași temă