Ana Pauker a fost cea mai puternică femeie din România în anii 50. Cu toate acestea, a avut parte de o moarte chinuitoare, iar încercarea lui Nicolae Ceaușescu de a-i reabilita numele a venit prea târziu. De origine evreică, Ana Pauker a fost implicată activ în stalinizarea țării noastre, dar a fost înlăturată din politică de Gheorghe Gheorghiu Dej.
Născută pe 28 decembrie 1893, în Vaslui, Ana Pauker a făcut parte dintr-o familie de evrei români. Pe numele său real Hana Rabinshohn, aceasta a terminat o școală profesională, dar nu a mai ajuns la liceu. Cu toate acestea, a fost învățătoare în București. Viața ei s-a schimbat total după ce l-a cunoscut pe Marcel Pauker, care era un activist comunist. Cei doi s-au căsătorit, iar soțul ei a fost cel care a convins-o să se alăture mișcării comuniste.
Se întâmpla în 1920, iar un an mai târziu, Ana Pauker făcea parte deja din Partidul Comunist Român. A fost arestată de mai multe ori, din cauza activităților politice ilegale pe care le practica împreună cu soțul său. În 1924, a primit 10 ani de închisoare, dar aceasta fugise deja în URSS. În momentul în care s-a întors în România, în 1934, Ana Pauker a fost numită în funcții importante ale Partidului Comunist. Un singur an a apucat să se bucure de aceste privilegii, după care a fost arestată și condamnată la 10 ani de închisoare.
A scăpat însă și de această dată, în 1940, datorită Uniunii Sovietice, care a făcut tot posibilul ca aceasta să fie eliberată. După 4 ani a revenit în România, fiind general al Armatei Roșii. Atunci a început apogeul ei la conducerea Partidului Comunist. În scurt timp a devenit liderul grupării moscovite a Partidului, vicepremier și ministru de externe al României, până în 1952. A fost prima femeie din România și din lume care a ocupat aceste funcții. Tocmai de aceea, în perioada respectivă, Ana Pauker era considerată cea mai puternică femeie din țară.
Începutul sfârșitului pentru Ana Pauker a avut loc în 1952, când în urma unui conflict cu Gheorghe Gheorghiu Dej, a fost înlăturată din partid. Aceasta era considerată stalinistă, iar Gheorghiu Dej credea că vrea să conducă Partidul Comunist, lucru cu care el nu era de acord. Alături de ea, au fost înlăturați și Teohari Georgescu și Vasile Luca. Cei doi ocupau la acel moment funcțiile de Ministru de Interne, respectiv Ministru de Finanțe.
În 1953, la scurt timp după moartea lui Stalin, Ana Pauker a fost scoasă din închisoare, dar a fost reținută la domiciliu. Încă din 1950, medicii i-au descoperit acesteia un cancer la sân. A fost operată în Moscova, dar boala cruntă a chinuit-o timp de 10 ani. Pe 3 iunie 1960, la vârsta de 67 de ani, Ana Pauker a murit.
La 8 ani de la moartea ei, Nicolae Ceaușescu a încercat să-i spele reputația. Fostul lider comunist s-a folosit de numele Anei Pauker, pentru a-l acuza pe Gheorghe Gheorghiu Dej de mai multe ilegalități. Ceaușescu a considerat că arestarea acesteia nu s-a făcut conform legii. Mai mult, nici faptul că a fost înlăturată din Partidul Comunist nu a fost o decizie legală. Astfel, Comitetul Executiv al Partidului a anulat deciziile luate de Gheorghe Gheorghiu Dej. Ana Pauker a fost reabilitată post-mortem și i s-a conferit din nou funcția de membru al partidului.