Ca orice sărbătoare românească, și ziua în care îi pomenim pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel vine cu o serie de tradiții și superstiții. În popor, ziua de 29 iunie este cunoscută și sub numele de SânPetru de vară și reprezintă jumătatea verii, din punct de vedere al activităților agricole și al secerișului. Este bine ca de Sfinții Petru și Pavel să se dea și de pomană.
SânPetru de vară este o sărbătoare importantă și respectată cu sfințenie, în special de către oamenii de la țară, care încă mai păstrează tradițiile moștenite din generație în generație. Pe 29 iunie creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Petru și Pavel, cei care au murit în aceeași zi, în anul 67.
În funcție de zona la care ne referim, există mai multe tradiții legate de această zi. Se spune că cei doi Sfinți stau așezați lângă Lună, unul în dreapta și celălalt în stânga. De asemenea, se consideră că Sfântul Petru este mâna dreaptă a lui Dumnezeu, iar Acesta i-a dat cheile Raiului. De aceea, nu este bine să îl superi și să nu îi respecți ziua.
Tot Sfântul Petru este responsabil de vreme și poate face să cadă grindină și să strice toată munca agricultorilor. În momentul în care acesta pocnește din bici, se crede că scânteile respective cad pe pământ și astfel apar licuricii. Aceștia îi ajută pe oamenii care călătoresc să vadă pe unde merg și să nu se rătăcească. Pentru a fi ocrotiți de toate relele, oamenii poartă usturoi și pelin în buzunare în această zi.
Pe 29 iunie, este bine să dai de pomană. Această zi poartă numele și de Moșii de SânPetru. Se crede că Moșii sunt, de fapt, 9 bătrânei, care ajutau pe toată lumea și făceau minuni. De aceea, pentru sufletele lor, dar și pentru ale celor dragi care au trecut în neființă, oamenii trebuie să ofere ceva de băut și de mâncat. Se obișnuiește ca femeile să dea de pomană mâncare gătită în casă, apă, vin și lapte. De asemenea, în anumite zone, se dau de pomană și cireșe.
Fiind o sărbătoare cu cruce roșie în calendar, este interzis ca femeile să spele rufe de Sfinții Petru și Pavel. De asemenea, nu trebuie să faci treabă în casă, dar nici în grădină sau pe câmp. Cine toarce în această zi face păcat mare: se spune că astfel se întorc colacii de la morți.
Tradiția spune că femeile nu au voie să mănânce mere până în ziua de SânPetru. În caz contrar, morții se vor supăra. După ziua de 29 iunie, fetele nemăritate pot mânca mere, dar cele în vârstă și cele care au rămas văduve trebuie să aștepte până pe 20 iulie, când se sărbătorește Sfântul Ilie.
În unele părți ale țării, se crede că în ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel nu e bine să scuturi merii. Dacă faci acest lucru, vei atrage grindina. În cazul în care pe 29 iunie tună sau fulgeră, oamenii cred că nucile și alunele vor face viermi. De asemenea, începând din această zi, cucii și privighetorile nu vor mai cânta. Dacă se întâmplă totuși ca aceste păsări să continue să cânte și după 29 iunie, se anunță vremuri grele pentru gospodăriile oamenilor.
Pe 29 iunie nu este bine să se pună capcane pentru lupi. Cine face acest lucru, va atrage animalele sălbatice în gospodăria lui.