Cutremur în România, în urmă cu puțin timp. Vine sau nu marele seism?

Publicat: 06 iun. 2021, 14:38 Autor: Andreea Voicu Arhiva

Un cutremur a avut loc în România în urmă cu puțin timp, potrivit informațiilor oferite de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Ce spune Gheorghe Mărmureanu despre un posibil cutremur violent în țara noastră.

Potrivit INFP.ro, un cutremur a avut loc în România în urmă cu puțin timp. Seismul s-a produs în zona Banat, Caras-Severin, la ora 13:48, și a avut o magnitudine de 2.5 grade pe scara Richter. Seismul s-a produs la o adâncime de 3 kilometri. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 126km SE de Timișoara, 132km NV de Craiova, 155km E de Belgrade, 158km SE de Arad, 159km E de Zemun, 163km SV de Sibiu, 189km N de Nis, 194km V de Pitești, 205km E de Novi Sad, 217km SV de Cluj-Napoca.

Ce spune Gheorghe Mărmureanu despre un cutremur violent în România

Gheorghe Mărmureanu a făcut o serie de declarații despre posibilitatea existenței unui cutremur major în România, având în vedere faptul că în noaptea de 26 mai a avut loc un seism de 4.7 grade pe scara Richter în zona seismică Vrancea, Buzău, în jurul orei 00:30. Bărbatul susține că în acest moment nu se pune problema unui seism la fel de mare precum cel din 4 martie 1977, iar activitatea seismică din Vrancea este monitorizată constant.

„E absolut normală. Anul trecut, în ianuarie, a fost tot un cutremur de 4,7 la o adâncime tot de 130 de km-131 și efecte importante au avut către la Galați, Chișnău și o parte din Muntenia. Vrancea e un sistem tectonic unde cutremurele de mare adâncime au loc în mod current. În momentul de față, Institutul are înregistrare seismică modernă, aș putea spune cred că cea mai modernă din Europa, și datele noastre confirmă altă observație că în ultimii 30 de ani s-au observat și s-au înregistrat cutremure foarte adânci. Între 160 de km și chiar 130 km. De fapt, acestea sunt adâncimile pentru cutremurele vrâncene, care se deosebesc de cutremurele din altă zonă. Un cutremur de adâncimea asta devine periculos când magnitudinea depășește 6. (…) Nu se pune problema unui cutremur catastrofal”, a afirmat Mărmureanu, arată Gândul.ro.

sursă foto: pixabay

Publicat: 06 iun. 2021, 14:38 Autor: Andreea Voicu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2017, inițial începând să capete experiență în trustul Intact Media Group, iar ulterior a făcut…...
Pe aceeași temă