Cum vor putea românii să călătorească după data de 15 mai. Ludovic Orban a explicat ce se va întâmpla după relaxarea măsurilor

Publicat: 24 Apr. 2020, 08:50 News
Cum vor putea românii să călătorească după data de 15 mai. Ludovic Orban a explicat ce se va întâmpla după relaxarea măsurilor

Începând din 15 mai, restricțiile de deplasare impuse prin ordonanță militară vor dispărea. Însă, românii au obligaţia de a ţine cont de măsurile de protecție impuse de autorităţi, a explicat premierul României, Ludovic Orban, în cadrul unui interviu.

„Se vor elimina restricţiile privitoare la libera circulaţie. Nu vor mai fi în vigoare ordonanţele militare care au instituit aceste restricţii şi, practic, cetăţenii se vor putea mişca liber, vor putea ieşi din casă şi cu alte scopuri decât cele pentru care li s-a permis ieşirea din casă în ordonanţele militare. Dar vor rămâne regulile pentru protecție, măsurile de distanţare fizică, să nu se stea în grupuri mai mari de trei persoane, să se poarte masca în mijloacele de transport în comun și în spații închise. Va exista un set de reguli și va exista o comapnie de informare publică în privința acestor reguli”, a spus Ludovic Orban.

Ludovic Orban, despre restricţiile care vor fi ridicate

Un aspect important menționat este că sectorul HoReCa nu va fi deschis imediat, ci treptat.

„La restaurante suntem într-o analiză foarte serioasă, pentru că trebuie să vedem care sunt riscurile din punct de vedere epidemiologic. Nu pot să dau în acest moment un orizont de timp pentru când vom deschide restaurantele, trebuie să vedem cât de mari sunt riscurile pentru transmiterea virusului”, a spus Orban.

În schimb, vestea bună pe care Premierul le-a transmis-o oamenilor, este despre hotelurile care vor fi deschise imediat ce vor fi anulate măsurile de izolare.

„Hotelurile cu siguranță vor fi deschise. Cu respectarea unor reguli care să reducă posibitatea de infectare/răspândire a virusului, hotelurile, pensiunile, spațiile de cazare vor putea fi ocupate de clienți. Sectorul acesta va fi deschis, în rest nu mă hazaredez să spun, pentru că totul ține de analiza epidemiei”, a comentat premierul.

Întrebat dacă după 15 mai vom putea ieși relaxați din țară, Orban a subliniat că granițele nu sunt închise nici în prezent, doar circulația este restricționată: „Suntem în Europa, granițele sunt deschise, însă din pricina epidemiei sunt restricții pe care a fost necesar să le respectăm, nu doar noi. Treptat, aceste restricții se reduc, apoi dispar, și la noi și în celelalte țări”.

Publicat: 24 Apr. 2020, 08:50 News
Pe aceeași temă