Cum scoti petele de pe haine colorate?

Publicat: 20 Jul. 2018, 17:44 Life

Petele se pot scoate foarte usor de pe materialele textile. Iata ce trebuie sa faci!

Se recomanda ca metodele de curatare sa se faca doar pe portiunea patata, nu si pe restul materialului textul, pentru a nu-l degrada. Indiferent de natura fibrei, materialul textil, supus unui acid, trebuie imediat tamponat cu o solutie slab alcalina de amoniac, bicarbonat de sodiu sau borax. Dupa operatia de neutralizare, se clateste intens zona cu apa rece, apoi cu apa calduta si din nou cu apa rece.

Pentru emeliorarea materialaului se poate presara pe pata umeda un praf de bicarbonat de sodiu, care se lasa atata timp cat se produci mici bule. Cand bulele au inceput sa nu mai apara, se spala cu apa.

Cand acizii sunt tari sau concentrati, distrug pe loc materialul si atunci nu mai este nimic de facut.
Daca o pata nu a fost observata la timp, atunci se poate intampla si ca la prima spalare a materialului, locul unde este gaura sa se gaureasca sai sa se rareasca tesatura.

Cu ce poti scoate petele de pe haine colorate?

Albus

Petele proaspete de albus se pot inlatura spaland repede locul respectiv cu apa rece. Cele mai vechi se pot indeparta cu o solutie diluata de 5% amoniac sau cu o solutie calduta de 10% borax, dupa care se spala cu apa curata.

Apa

Petele de apa de pe hainele de matase sunt un chin care distrug orice outfit.
Se pot inlatura cu tamponare cu apa de ploaie sau cu o solutie diluata de acid acetic la 1 litru de apa. Petele de apa din tesaturile de lana se pot scoate prin calcarea materialului cu uhn fier usor incins peste o panza umezita in apa.

Bauturi racoritoare

Petele de la bauturile racoritoare se indeparteaza prin spalare cu apa si o solutie de amoniac 10%. In cazul tesaturilor albe, daca mai ramane o pata colorata, aceasta se poate indeparta usor, printr-o albire locala cu apa oxigenata.

Bere

Petele de bere de pot indeparta cu apa calda sau cuu apa sarata (20g sare de bucatarie la 1 litru de apa). Metoda de a scapa de petele de bere d epe orice tip de tesatura!

Bomboane

Foarte usor de recunoscut, petele de bomboane se indeparteaza cu apa calda, prin tamponarea locului respectiv. Petele colorate provenite din bomboanele in a caror compozitie se afla si un colorant alimentar, pot di curatate cu apa oxigenata 3% sau cu glicerina, dupa care se spala cu apa rece.

Publicat: 20 Jul. 2018, 17:44 Life
Pe aceeași temă