Cum îți dai seama că ești infectat de coronavirus? Cercetătorii din Wuhan, au dezvăluit ce te doare cel mai rău

Publicat: 19 mart. 2020, 13:46 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
Cum îți dai seama că ești infectat de coronavirus? Cercetătorii din Wuhan, au dezvăluit ce te doare cel mai rău

Un studiu recent al cercetătorilor din Wuhan, orașul de unde a început pandemia de coronavirus, arată etapele prin care corpul uman trece atunci când este infectat cu acest virus. Astfel, pe parcursul perioadei de incubare corpul dă mai multe semne de îmbolnăvire.

Studiul arată că circa 80% din cei infectaţi cu noul coronavirus se confruntă cu simptome moderate, 15% cu simptome severe, iar 5% ajung în stare critică.

Ce simptome au cei infectați cu coronavirus

Ziua 1: Bolnavii prezintă febră. Este posibil să simtă oboseală, dureri musculare şi să fie chinuiţi de o tuse seacă. Un mic procent din bolnavi este posibil să fi simţit o stare de greaţă cu o zi-două înainte sau se poate să fi avut diaree.
Ziua 5: Bolnavii se pot confrunta cu dificultăţi de respiraţie, în special dacă sunt înaintaţi în vârstă sau dacă se confruntă cu probleme grave preexistente de sănătate.
Ziua 7: În medie, bolnavii sunt transportaţi la spital la o săptămână de la contractarea virusului, potrivit studiului Universităţii din Wuhan.
Ziua 8: În acest punct, bolnavii care au o formă gravă (în procent de circa 15% potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor din China) dezvoltă un sindrom de detresă respiratorie acută, ce are ca efect acumularea de lichid şi prăbuşirea alveolelor, împiedicând plămânii să realizeze schimbul de oxigen şi dioxid de carbon, iar boala putând deveni astfel fatală. De obicei, aceasta este ziua în care devine necesar aparatul de ventilaţie.
Ziua 10: Dacă simptomele se înrăutăţesc pe măsură ce boala evoluează, în acest punct majoritatea bolnavilor ajung la Terapie Intensivă. Bolnavii respectivi se confruntă cu dureri puternice în zona abdominală şi prezintă o mai mare lipsă a poftei de mâncare decât cei care prezintă simptome moderate. Dar doar un procent mic (circa 2% din bolnavi) pierd lupta cu viaţa la circa 18,5 zile de la infectarea lor.
Ziua 17: Bolnavii care îşi revin după Covid-19 primesc în general bilet de ieşire din spital, după două săptămâni şi jumătate de boală, potrivit capital.ro

Efectele pot apărea după cinci sau mai multe zile

În momentul în care aceste simptome apar în corpul uman, ele pot fi confundate foarte ușor cu cele ale pneumoniei, mai ales că evoluția se petrece într-un mod rapid.

„Pneumonia de obicei nu evoluează vertiginos”, a explicat pentru Business Insider Paras Lakhani, radiolog la Universitatea Thomas Jefferson, citat de Hotnews.

„În majoritatea spitalelor pneumonia este combătută cu antibiotice, iar starea de sănătate a bolnavilor se stabilizează înainte de a începe să se îmbunătăţească”, a mai spus acesta.

Din păcate, starea bolnavilor cu coronavirus se poate înrăutății chiar şi după începerea tratamentului sau după ce li s-au administrat acestora steroizi şi multe lichide.

Publicat: 19 mart. 2020, 13:46 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
Pe aceeași temă