Cum ii explici copilului ce este Dragobetele. Legenda pe care cei mici trebuie sa o afle!

Publicat: 24 feb. 2019, 14:30 Autor: Echipa Ciao.ro Life

An de an, romanii sarbatoresc iubirea sau Ziua Indragostitilor pe data de 24 febriarie. In aceasta zi sarbatorim Dragobetele si iubim romaneste!

Dar, daca esti parinte, cum ii explici copilului ce este Dragobetele? Cei mici sunt, in general, extrem de curiosi. Asa ca, daca esti parinte, trebuie sa stii cum sa le explici celor mici cine a fost Dragobetele. De ce sarbatorim iubirea pe 24 februarie si ce legenda circula, din stramosi, despre Dragobete. E important sa stiti si ce traditii si obiceiuri trebuie sa respecte romanii de Dragobete!

Cine a fost Dragobetele

A fost zeul dragostei si bunei dispozitii. Dragobetele a mai fost numit si Cap de Primavara sau Cap de Vara. Indeplinea rolul lui Cupidon, zeul iubirii la roman, sau rolul lui Eros, zeul iubirii la greci. Pana la jumatatea secolului XX, Dragobetele a fost sarbatorit in mediul rural pe diferite date: 24 sau 28 februarie, 1 sau 25 martie.

De Dragobete, pasarile isi fac cuib si se imperecheaza. Cele care nu isi gasesc partener pe 24 februarie, raman singure tot anul. Fetele si baietii trebuie sa se intalneasca de Dragobete pentru a se indragosti si a avea partener tot anul. Tinerii mergeau la padure pentru a aduna primele flori de primavara si a aduna zapada.

Fetele topeau zapada si se spalau cu apa aceea, in zilele de sarbatoare de peste an. Dupa ce culegeau flori, urma jocul ‘zburatorit’: fetele fugeau spre sat si baietii incercau sa le prinda pentru a le saruta. Asa se logodeau, in trecut, cuplurile care se iubeau.

Legenda lui Dragobete

A fost fiul babei Dochia, o tanara superba. Aceasta a adormit intr-o poiana si Duhul Muntelui s-a transformat in ceata si a lasat-o insarcinata. Dupa 9 luni, s-a nascut Dragobetele, fiul Dochiei si al Duhului Muntelui. La nastere, a avut patru ursite: Primavara, Vara, Toamna si Iarna.

Ursitele i-au facut cadouri:

  • Primavara – i-a daruit iubire, prospetimea florilor si tinerete fara batranete
  • Vara – i-a daruit ulceata fructelor si caldura dragostei
  • Toamna – i-a daruit un fluier pentru a inveseli oamenii cu cantecele lui
  • Iarna – i-a dat o haina alba cu sclipiri de diamante.

Dragobetele a devenit indragit de femei si de barbati. Cu darurile primite la nastere seducea fete si asa a devenit simbolul dragostei. Intr-o zi, cand era tanar fecior, un intelept l-a dus la munte. Acolo, Dragobetele a invatat tot ce se putea despre plante si animale.

Declaratii de dragoste pentru jumatatea ta. Cele mai frumoase declaratii de iubire!

In noaptea de 23 spre 24 februarie, Dragobetele aparea in visele baietilor. Ii invata tainele iubirii. Dupa sute de ani in care a trait pentru a invata oamenii sa iubeasca, Dragobetele a murit. A fost transformat in planta Navalnic, care apare primavara devreme, in poieni. Este vorba de o feriga cu frunze intregi.

Dragobetele, momente cheie in viata sa

  • Nasterea lui Dragobete inconjurat de cele 4 ursitoare, Primavara, Vara, Toamna si Iarna,
  • Dragobete inconjurat de fete,
  • Intalnirea lui Dragobete cu Inteleptul,
  • Transformarea fiului Dochiei in planta de primavara.

Sursa: Zile si mituri. Calendarul taranului roman, de Ion Ghinoiu / Historia.ro

Ce se intampla daca plangi de Dragobete!!!

Mesaje de Dragobete. Cele mai frumoase urari de dragoste, cu adevarat romanesti!

Dragobete 2019. Ce evenimente au loc in tara pentru indragostiti, in acest weekend

Publicat: 24 feb. 2019, 14:30 Autor: Echipa Ciao.ro Life
Pe aceeași temă