Traditii si superstitii de DRAGOBETE! Ce trebuie sa faca fetele pentru a fi iubite tot anul si ce se intampla daca plangi pe 24 februarie

Publicat: 23 feb. 2018, 14:05 Autor: Echipa Ciao.ro Life

In data de 24 februarie, sarbatorim Ziua lui Dragobete, zeu al tineretii in Panteonul autohton, patron al dragostei, veseliei si al iubirii. Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci si are origini stravechi.

El a fost transformat intr-un protector al tinerilor si patron al iubirii. Dragobete mai era numit si ”Cap de primavara”, ”Navalnicul” sau ”Logodnicul Pasarilor”, si era nimeni altul decat fiul babei Dochia. Era un flacau extrem de chipes si iubaret, care seducea toate femeile care ii ieseau in cale.

Dragobete a ramas pana in ziua de astazi simbolul suprem al dragostei autohtone si este identificat cu Cupidon, zeul dragostei in mitologia romana si cu Eros, zeul iubirii in mitologia greaca.

Sărbătoarea Dragobetelui are o simbolistică bogată şi interesantă. Credința populară românească spune că cei care participă la Dragobete vor fi feriți de boli tot anul.

Traditii de Dragobete: ce e bine sa faci pe 24 februarie

In vremuri de demult exista obiceiul ca fetele tinere necasatorite sa stranga zapada ramasa pe alocuri, zapada cunoscuta drept zapada zanelor. Apa rezultata prin topire era considerata ca
avand proprietati magice in iubire si in descantecele de iubire. Fetele isi clateau chipul cu aceasta apa pentru a deveni la fel de frumoase si atragatoare ca si zanele. In aceasta zi, fetele trebuie sa se intalneasca cu persoane de sex masculin. Altfel nu vor avea deloc parte de iubire de-a lungul intregului an.

In această zi de mare sărbătoare, tinerii îmbrăcaţi în straie frumoase, cuvincioase obişnuiau să se strângă în păduri şi să culeagă în buchetele cele dintâi flori ale primăverii. Culesul florilor se continua cu voie bună şi cântece, cu un fel de joc numit “zburătorit”.

La ceasul prânzului, fetele porneau în fugă către sat, iar băieţii le fugăreau, încercând să le prindă şi să le dea un sărutat. Dacă băiatul îi era drag fetei, aceasta se lăsa prinsă, ulterior având loc şi sărutul considerat echivalent al logodnei şi al începutului iubirii între cei doi.

Înspre seara, logodna urma să fie anunţată comunităţii satului şi membrilor familiei. Cei care participau la sărbătoare, respectând tradiţia, erau consideraţi a fi binecuvântaţi în acel an. Ei vor avea parte de belşug, fiind feriţi în schimb de boli şi febră. 

Traditii de Dragobete: nu ai voie sa plangi pe 24 februarie

Nu ai voie să plângi în ziua de Dragobete. Se spune că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri şi supărări în lunile care vor urma.

Conform anumitor superstiţii din bătrâni, cei care nu sărbătoreau această zi erau pedepsiţi să nu poată iubi în acel an. Acest obicei a dat naştere celebrei strigături sau ameninţări glumeţe “Dragobetele săruta fetele!”.

De Dragobete este obligatoriu ca barbatii sa se afle in relatii cordiale cu persoanele de sex feminin. Bărbaţii nu au voie să necăjească femeile şi nici să se angajeze în gâlcevi căci astfel îi aştepta o primăvară cu ghinion şi un an deloc prielnic. Atât băieţii, cât şi fetele au datoria de a se veseli în această zi pentru a avea parte de iubire întreg anul.

În unele zone ale ţării, ajunul Dragobetelor este asemănător ca simbolistica noptii de Bobotează. Fetele tinere, curioase să îşi afle ursitul, îşi pun busuioc sfinţit sub pernă, având credinţa că Dragobetele le va ajuta să găsească iubirea adevărată.

Publicat: 23 feb. 2018, 14:05 Autor: Echipa Ciao.ro Life
Pe aceeași temă