Dragobete 2019. Semnificatii, traditii si obiceiuri

Publicat: 20 feb. 2019, 17:02 Autor: Simona News 3

Valentine's Day a trecut, insa se apropie sarbatoarea romaneasca a iubirii, Dragobetele.

Dragobetele se sarbatoresc in fiecare an pe 24 februarie si marcheaza atat iubire, venirea primaverii si renasterea naturii, de aceea nu se sacrifica si nici nu se cumpara animale in aceasta zi.

Dragobete 2019. Semnificatii, traditii si obiceiuri

Dragobete 2019. Semnificatii, traditii si obiceiuri

Pe vremuri, ziua de 24 februarie marca inceputul noului an agricol, ziua in care ursul iesea din hibernare dar si cand pasarile isi cautau ciuburi. Acestea s-au pierdut odata cu trecerea timpului.

Semnificatia Zilei indragostitilor la romani

Echivalentul Sfantului Valentin este Dragobetele, fiul Babei Dochia, care simbolizeaza sarbatoarea dragostei in traditiile romanesti. Este sarbatorit pe 24 februarie sau 1 martie si reprezinta un obicei romanesc care marcheaza inceputul primaverii.

În mediul rural, Dragobetele se sărbătorea prin logodne simbolice şi prin jocuri de iubire. În mediul urban aceste tradiţii sunt inexistente, Dragobetele fiind umbrit de Valentine’s Day, o sărbătoare de împrumut occidental, potrivit ziarulunirea.ro.

Traditii si obiceiuri de Dragobete

Traditiile de Dragobete au radacini adancini, si au fost respectate timp de multi ani de tinerii romani. Din acestea, cele mai importante sunt urmatoarele:

In dimineata zilei de Dragobete, fetele tinere strangeau zapada proaspata, dupa care o topeau si se spalau cu apa obtinuta pe cap, in speranta ca vor avea parul frumos.

Zicala „Dragobetele saruta fetele!” se auzea peste tot si a ramas valabila pana in ziua de azi.

Daca vremea era frumoasa, fetele si baietii se imbracau in straie de sarbatoare si mergeau impreuna prin padure, cantau, chiuiau si culegeau primele flori de primavara. Fetele strangeau ghiocei si viorele pe care le puneau la icoana, spunand ca au puteri tamaduitoare, conform favorittv.ro

Pentru a avea parte de iubire tot anul, tinerii de adunau intr-o casa pentru a-si face „Dragobetele”. Astfel mancau si petreceau pana-n zori, simtindu-se foarte bine si alungand orice gand negativ.

In alte zone, multi tineri isi crestau pe brat o forma de cruce, dupa care obiceiul era sa isi suprapuna taieturile, devenind simbolic frati si surori de cruce. Era important sa fiecare tanar sa nu stea singur in aceasta zi, pentru ca era considerat semn rau. Cine era prins singur de Dragobete, ramane singuratic pe tot parcurusl anului.

Publicat: 20 feb. 2019, 17:02 Autor: Simona News 3
Pe aceeași temă