Cu ce se ocupau, de fapt, amantele regale. Ce nu ți-a spus nimeni la lecția de istorie

Publicat: 13 mai 2020, 10:00 Autor: Ionita Nicoleta General
Cu ce se ocupau, de fapt, amantele regale. Ce nu ți-a spus nimeni la lecția de istorie

Cărțile de istorie îi ilustrează pe regii din diferite țări ca fiind adevărați eroi. Și pe bună dreptate. Nu multă lume știe însă ce făceau aceștia în viața personală. Amantele regale erau extrem de cunoscute și chiar apreciate în vremurile acelea. Madame de Pompadour este, de altfel, cea mai cunoscută amantă oficială a unui rege.

Care era rolul amantei regale

Când vorbim despre amante, automat ne ducem cu gândul la un atribut jignitor, la persoane care destramă căsniciile altor femei. Cel puțin, așa sunt privite aceste persoane în zilele noastre. În secolele trecute însă, amantele puteau ajunge persoane extrem de apreciate, dar este vorba despre acele femei care ajungeau să stea pe lângă regi.

Amantele regale, căci așa erau numite, aveau atribuții destul de importante. Bineînțeles că în primul rând acestea erau femeile care îi făceau pe regi să se simtă bine, dar în plus, puteau chiar să influențeze anumite decizii politice. Regii luau decizia de a avea mai multe amante și din cauza faptului că, în general, erau obligați să se căsătorească doar cu persoane de același rang, pentru binele țării.

De cele mai multe ori, soții nu erau îndrăgostiți unul de celălalt, iar astfel amantele ușurau viața regilor, dar și a reginelor. Totuși, reginele nu erau privite cu ochi buni dacă încercau să facă același lucru. Relațiile extraconjugale ale acestora erau blamate, mai ales pentru că în cazul în care aveau copii, regele nu putea fi sigur că este tatăl.

În acele vremuri, amantele regale erau atât de bine văzute, încât nu ascundeau relația pe care o aveau cu monarhii. Mai mult, unele dintre ele chiar îi însoțeau pe regi în locurile publice. Acestea le erau și bune prietene monarhilor.

Cea mai cunoscută amantă regală a fost, fără îndoială, Madame de Pompadour. Aceasta era responsabilă cu satisfacerea plăcerilor pe care le avea regele Ludovic al XV-lea. Mai mult decât o amantă, Madame de Pompadour a făcut parte din viața monarhului timp de două decenii. Dacă la început, statutul acesteia era delimitat clar, odată cu trecerea anilor, femeia a ajuns să fie un consilier de bază al regelui.

Favorurile pe care Madame de Pompadour i le făcea regelui Franței erau extrem de bine răsplătite. Aceasta primea cadouri costisitoare și beneficia de luxul de a merge oricând la curtea regală. Mai mult, fiind considerată drept una dintre persoanele cele mai apropiate ale regelui Ludovic, femeia își putea da cu părerea și referitor la problemele politice ale țării.

Cine a fost Madame de Pompadour

Pe numele ei adevărat Jeanne-Antoinette Poisson, aceasta s-a născut pe 29 decembrie 1721 și a decedat la vârsta de doar 42 de ani. Pe când avea 9 ani, o ghicitoare i-a spus că va domni peste inima unui rege, fapt care s-a dovedit a fi adevărat până la urmă. Aceasta s-a căsătorit la 19 ani și a avut doi copii, un băiat și o fată. Din nefericire, băiatul a murit când de-abia împlinise un an.

Madame de Pompadour era o femeie frumoasă și destul de bogată. Deținea chiar și un salon, pe unde treceau personalități marcante ale epocii respective, cum ar fi Voltaire. Astfel a ajuns regele Ludovic al XV-lea să afle de existența ei. În anul 1745 a fost invitată la un bal mascat și în doar o lună devenea oficial metresa regelui.

Femeia s-a mutat la Versailles și după câteva luni a divorțat de soțul ei. Astfel, singura ei responsabilitate era să fie mereu lângă Ludovic al XV-lea, atunci când acesta avea nevoie de ea. Totuși, ca să poată locui cu regele, acesta i-a dat titlul de marchiză de Pompadour. A reușit să mențină relații foarte bune cu regina Maria Leszczynska, cea care i-a fost soție lui Ludovic al XV-lea.

Regele Ludovic al XV-lea nu și-a ascuns niciodată relația cu Madame de Pompadour, amanta sa oficială

În felul acesta, Madame de Pompadour s-a făcut plăcută de multe dintre persoanele din jurul regelui. Astfel, și-a păstrat titulatura de metresă oficială a regelui până în ziua în care a murit. Deși nu a mai întreținut relații sexuale cu Ludovic încă din 1751, regele i-a fost alături până în 1764, când a fost răpusă de tuberculoză.

Publicat: 13 mai 2020, 10:00 Autor: Ionita Nicoleta General
Pe aceeași temă
×