Comuna botoşăneană Conceşti a reusit un lucru pe care alte comune din Romania nu a putut: s-a umplut de copii.
Comuna care a dat case gratuit a reusit sa isi creasca populatia scolara cu 50% in doi ani. Totul datorita primarului care a initiat un proiect inedit. Proiectul unic in Romania a fost implementat in 2016. Primarul a oferit case gratuite romanilor dispusi sa se mute acolo. Conditiile au fost ca solicitantii sa aiba copii si sa munceasca.
In prima faza, 10 case gratuite au fost oferite. Sute de familii au cerut rezidenta, dar s-a mers in ordinea aplicarii. Asa ca zeci de familii din Alba Iulia, Iasi, Hunedoara sau Neamt s-au mutat in comuna botosaneana Concesti, informeaza Adevarul.ro. Oamenii care au facut acest pas sunt incantati de conditii.
„Oamenii s-au adaptat, sunt muncitori. S-a înmulţit puţin şi populaţia. Toată lumea este mulţumită“, spune Constantin Grosu, viceprimarul din Conceşti. Initiativa sa a reusit sa creasca populatia. Concesti este o comuna de agricultori si crescatori de animale. Este aproape de granita cu Ucraina. Comuna a fost afectata de imbatranire si depopulare an de an.
In 2016, comuna avea 2.250 de locuitori. Majoritatea aveau peste 60 de ani si natalitatea era in scadere. Populatia se injumatatise. „Era o situaţie disperată şi trebuia să luăm măsuri ca să nu dispărem de pe hartă“, adaugă viceprimarul Grosu, conform sursei citate. Cu 250.000 de lei, bani de la buget, s-au cumparat 5 case abandonate.
Acestea au fost oferite public si gratuit romanilor dispusi sa se mute in Concesti. Conditiile au fost putine si simple: familiile sa aiba copii si parintii sa munceasca. „Mai ales de copii era nevoie fiindcă uşor-uşor închideam şcolile, din lipsă de elevi“, explică Grosu. Casele si terenurile au fost oferite cu titlu gratuit beneficiarilor, pe durata vietii lor. Nimeni nu plateste chirie.
„Eu stăteam în chirie şi era foarte rău. Aici nu plătesc chirie, este cald, este bine şi pe deasupra toţi banii îi folosesc pentru copii. Acolo, la Deleni, ca să avem linişte trebuia să dăm banii tatălui pentru ţigări şi alcool. Pentru mine, Conceştiul a fost salvarea. Ne ajută şi primăria cu una-alta, dar mai ales cu lemne iarna. Este bine de tot. Aici vor creşte şi copiii mei şi, sper, şi nepoţii“, spune Valentina Sotir, o tanara care a beneficiat de o casa gratuita.
Afla mai multe aici!