Ciorba de burta, reteta originala, autentica si veche! Asa se facea de catre gospodine, in trecut!

Publicat: 21 iun. 2018, 14:17 Autor: Echipa Ciao.ro Retete & Diete

Daca esti fan ciorba de burta facuta acasa, atunci trebuie sa incerci aceasta reteta originala.

Ciorba de burta, reteta originala, autentica si veche! Cu greu o gasesti pe internet, dar e buna de pastrat. Este o delicatesa daca urmezi instructiunile pas cu pas. Este o ciorba pretentioasa si cu ifose, dar rezultatul este spectaculos si tot efortul merita!

Ciorba de burta, reteta originala – ingrediente

Pentru 10 portii generoase, cam 4-4,5 litri de ciorba.

Ciorba de burta, reteta originala, autentica si veche! Asa se facea de catre gospodine, in trecut!-2 kg burta proaspata, curatata
-1,5-2 kg oase de vita cu maduva (cereti la macelar sa le taie bucati mai mici, sa intre bine-n oala)
-2 morcovi
-1 ceapa
-1 radacina de patrunjel, pastarnac
-o bucata de telina radacina, cam 100 g
– 5-6 galbenusuri
-3-400 g smantana
-1 capatana usturoi
-1 lingura rasa de faina (20 g)
-otet
-piper
-ardei iute
-3 linguri ulei

Ciorba de burta, reteta originala – mod de preparare

Ciorba de burta, reteta originala, autentica si veche! Asa se facea de catre gospodine, in trecut!1. Burta spalata si curatata se tine in apa calda cu otet, zeama de lamaie sau bicarbonat, timp de 2 ore. Oasele se spala bine si se curata de par. Se pun intr-o oala mare, pe fundul ei, apoi se pune burta si apa cat sa acopere. Se pune sare si se da la foc.

2. Se da in clocot 10 minute apoi se arunca apa. Se spala oasele si se pun din nou la fiert. Burta se spala si se curata din nou in cazul in care nu e alba complet. Se pune din nou peste oase si se condimenteaza (sare, ardei iute, boia, piper, ceapa si radacinoasele.

3. Se completeaza cu apa si se lasa la fiert cateva ore. Se completeaza cu apa fiarta, nu rece. Burta si oasele trebuie sa fie acoperite mereu de apa. Cand burta si tendoanele sunt fierte, se ia oala de pe foc. Zeama se strecoara in alta oala si legumele se arunca sau se adauga in ciorba (dupa preferinte).

4. Burta si oasele se lasa la racit. Galbenusurile se bat cu o lingurita rasa de sare si se lasa departe 20 de minute. Cand s-a intensificat culoarea lor, sunt bune de folosit.

5. Zeama se pune la fiert. Se adauga otet dupa gust (sau se pune la servire, in farfurie). Se adauga smantana si faina la galbenusuri, se amesteca bine si apoi se adauga din zeama clocotita. Galbenusurile trebuie sa fie la fel de fierbinti ca zeama din oala. Altfel ciorba se va strica!

6. Dupa ce ai incorporat treptat si incet galbenusurile in zeama, se lasa pana da in clocot. Se dauga sare dupa gust. Poti adauga acum legumele fierte anterior. Burta se taie in fasii mici si se pune la fiert, alaturi cu tendoanele de pe oase.

7. Se da prin razatoarea mica un morcov. Se pune in tigaie cu 3 linguri de ulei si se caleste cateva minute. Se pune in oala cu ciorba si se mai tine la fiert cateva minute.

Dupa ce s-a racit putin, ciorba de burta se serveste cu mujdei, otet si smantana. Puteti folosi si ardei iute fresh.

Secretele pentru o ciorba de burta, reteta originala, reusita:


-burta proaspata si nu prefiarta!!!

-oase cu maduva de vita (scoateti maduva si faceti niste tartine absolut bestiale, vedeti reteta aici)

-doar galbenusuri

-se lasa burta minim 2 ore in apa cu otet ca sa fie alba

-se oparesc burta si oasele, se arunca prima apa

-burta se curata de pielita

-se adauga 1 lingura de faina la galbenusuri, ca sa lege ?

-in zeama de ciorba se adauga otet si apoi se toarna zeama clocotita, cate putin, amestecand incontinuu, pana cand si compozitia de galbenusuri cu smantana este clocotita

-se toarna peste ciorba si se amesteca incontinuu, pana cand da in clocot

– se face „fata” cu morcov, sa fie ciorba pistruiata

sursa: pofta-buna.com

Publicat: 21 iun. 2018, 14:17 Autor: Echipa Ciao.ro Retete & Diete
Pe aceeași temă