Ciocolata e pe cale de disparitie! Ce se va intampla cu acest desert si de ce va fi aproape imposibil de cumparat

Publicat: 02 ian. 2018, 14:44 Autor: madalina m. Retete & Diete

Ciocolata va fi considerata o delicatesa, iar peste 30 de ani nu foarte multa lume isi va putea permite sa cumpere acest desert. Anuntul facut de specialisti e unul socant, insa cat se poate de real, pentru ca resursele de cacao sunt in permanenta scadere.

Din cate se pare, in urmatorii 30 de ani umanitatea se va confrunta cu o criza serioasa de ciocolata. Fie ca e vorba de sortimentul de ciocolata neagra, cu lapte sau chiar noua ciocolata roz, desertul va fi greu de achizitionat si doar cei bogati isi vor permite sa il puna pe masa.

De asemenea, doua treimi din resursele de cacao provin din vestul Africii, iar pe Coasta de Fildes exista cea mai mare productie a planetei. Lucrurile se vor schimba in urmatoarele decenii, pentru ca ciocolata va fi tot mai greu de produs.

Ciocolata e pe cale de disparitie

Explicatia specialistilor a venit dupa ce tot mai multe plantatii de cacao s-au confruntat cu secete, in ultimii ani. Desi climatul din zona e unul semi-arid, de vina ar fi solul care se degradeaza tot mai mult.

Cultivatorii au intampinat probleme si atunci cand au incercat sa puna in aplicare diverse tehnici agricole sau sisteme pentru irigat, pentru ca arborii de cacao nu se comporta la fel ca alte recolte.

„Spre deosebire de alte plante, arborii de cacao nu se bucura de evolutia tehnologiei si sunt cultivati pe suprafete mici, in diverse ferme locale, iar in acea zona exista cam 90% din productia mondiala”, a spus cercetatorul Doug Hawkins.

Ciocolata e pe cale de disparitie

In plus, pentru ca in respectivele zone climatul este intr-o schimbare continua, specialistii se asteapta si ca arborii de cacao sa inceapa sa fie pe cale de disparitie, in viitor.

In vestul Africii, solul e asemanator acum cu cel din desert si in curand nu va mai creste nimic pe el. Totodata, se asteapta si o crestere a temperaturilor care oricum ajung la 40 de grade Celsius.

„Toti indicatorii ne arata ca ne vom confrunta cu un deficit de ciocolata de aproximativ 100 de mii de tone pe an, iar acest lucru se va resimti mai curand decat ne asteptam, chiar in urmatorii ani”, a mai spus specialistul Doug Hawkins.

(sursa: dailymail.co.uk)

 

Publicat: 02 ian. 2018, 14:44 Autor: madalina m. Retete & Diete
Pe aceeași temă