Suntem in Ajun de Craciun, iar daca nu v-ati intrebat pana acum cine a fost personajul simpatic al copilariei, va povestim noi!
Cine a fost, de fapt, Mos Craciun? Crestinii din intreaga lume celebreaza Craciunul pe data de 25 de decembrie, cand e sarbatorita nasterea Mantuitorului la Bethleem. Legata de nasterea lui Iisus Hristos este si aparitia personajului lui Mos Craciun.
Legenda spune ca o femeie necunoscuta a ajuns intr-un sat cand a simtit ca ii vine sorocul si trebuie sa nasca. Atunci cand a batut la poarta casei lui Mos Ajun si i-a cerut gazduire, el i-a spus ca e un om sarac si a trimis-o pe femeie la fratele sau, ceva mai bogat.
Totodata, si in cultura romaneasca, ideea lui Mos Craciun este prezentata precum ce a unui personaj cu trasaturi bivalente. Are anumite puteri miraculoase, insa si calitati sau defecte care le sunt specifice oamenilor. Despre Mos Craciun, legenda spune ca era un om rau, insa, Craciuneasa, sotia lui, era o femeie marinimoasa si buna la suflet. Ea a fost cea care i-a oferit adapost Maicii Domnului, desi se temea de pedeapsa sotului. A ascuns-o pe Maica Domnului in grajd, dar pentru aceasta fapta, Mos Craciun i-a taiat mainile Craciunesei.
Fecioara Maria a savarsit atunci o minune si i-a lipit bratele la loc Craciunesei. Totodata, atunci cand Mos Craciun a aflat de minunea care s-a petrecut chiar in grajdul sau, si s-a nascut Mantuitorul, acesta a decis sa se caiasca si sa ii ceara iertare lui Dumnezeu.
Asadar, multi sunt de parere, atunci cand sunt intrebati cine a fost, de fapt, Mos Craciun, ca el ar fi reprezentat primul crestin, devenind astfel un simbol puternic. De asemenea, la aparitia crestinismului, Craciun era un zeu atat de venerat, incat nu a putut fi exclus in totalitate din calendarul popular sau din constiinta oamenilor care adoptasera credinta in Dumnezeu.
De Craciun, in intreaga lume, au loc o serie de practici atestate ce presupun ritualuri, mese sau colinde. Si la noi, aceasta sarbatoare e una foarte populara si are in centru ideea de familie. E o ocazie in care toti se reunesc si isi ofera daruri.
Traditia legata de Mos Craciun e si cea al batranelului simpatic ce imparte daruri copiilor cuminti, in noaptea de 24 spre 25 decembrie a aparut in secolul al IX-lea. Mosul poarta un costum rosu cu blana alba pe margini, cizme negre, dar si o caciula rosie asortata, potrivit agerpres.ro. Cel mai cunoscut dintre renii lui Mos Craciun este Rudolph, cel cu nasul rosu. In Statele Unite exista 34 de locuri ce poarta denumirea renilor Mosului, iar 27 dintre acestea sunt localizate in statul Alaska.