Rețeta de chec aperitiv de post este una foarte simplă și la îndemâna oricui. În plus, checul aperitiv de post se poate face cu ingredientele pe care le ai la îndemână.
Chec aperitiv de post se poate prepara cu spanac, cu legume și ciuperci, gustul fiind unul absolut delicios. Checul sărat este unul dintre cele mai simple aperitive de post
Checul aperitiv este, în general, o modalitate de-a pune la un loc ingredientele rămase prin frigider și de a obține astfel un preparat delicios. Acesta se poate face însă și de post, fără ou sau lapte.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se curăţă, se spală şi se taie ciupercile, apoi se pun la fiert câteva minute, între 10 şi 20 de minute. Morcovul se curăţă, se spală şi se rade. Pătrunjelul se spală şi se toacă mărunt.
Apa carbogazoasă se pune într-un castron, apoi se adaugă treptat uleiul, sarea şi făina şi se amestecă cu telul. Apoi, se adaugă şi restul. Mai întâi seminţele de mac şi de in, care sunt foarte gustoase şi sănătoase şi ar trebui incluse în post. Se mai pun ciupercile, măslinele, pătrunjelul, morcovul, praful de copt, drojdia. Se amestecă bine şi se mai adaugă făină dacă este aluatul prea moale. Nu trebuie să iasă un aluat apos, ca la clătite, ci unul mai închegat.
Se ia o tavă de chec, se unge cu ulei şi se presară făină. Se bagă la cuptorul preîncins vreme de 20-25 de minute sau până trece testul cu scobitoarea. Se stinge focul şi se mai lasă în cuptor 15 minute cu uşa închisă.
Este un aperitiv de post foarte bun, pe care sigur vei vrea să îl faci mai des în post. Îl poţi face fără să adaugi seminţe de mac sau in, dar ele sunt foarte bune şi sănătoase şi dau un gust mai bun. Este excelent, nici nu zici că-i de post.
Citește și: Mâncăruri de post delicioase. Ce poți mânca în Postul Crăciunului
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se oparesc toate legumele taiate rondele si se pun pe un servetel la scurs. Faina se amesteca impreuna cu laptele, putina sare. Toate ingredientele se omogenizeaza bine si se pun intr-o tava de chec, fara sa o tapetezi cu nimic, la cuptor; cuptor care trebuie preincalzit pret de aproximativ 10 minute. Se scoate tava din cuptor, se pun legumele, rondele (ciupercile taiate in doua, conopida buchetele si cartofii). Toate legumele se pun in straturi incepand cu cartofii si terminand tot cu ei.
Peste toate legumele se toarna o compozitie facuta din iaurt, condimente(rozmarin, sare, piper), 3 linguri de faina si un plic de intaritori de sosuri. Dupa ce se toarna compozitia de iaurt, se orneaza cu putine legume, pentru un aspect placut. Checul se pune la cuptorul deja incalzit la aproximativ 200 de grade, iar prepararea lui termica dureaza in jur de 30 de minute, sa se rumeneasca bine.
Se spala spanacul frunza cu frunza, se opareste cateva minute, apoi se lasa la scurs si racit, iar la final se toaca mai mare.
Separat, intr-un castron, se adauga elementele uscate ale retetei:faina si praful de copt, iar mai apoi se incorporeaza treptat uleiul si laptele caldut.
Mararul se spala si se toaca marunt, apoi se adauga peste compozitie impreuna cu spanacul sotat si tofu faramitat. Se incorporeaza bine toate ingredientele si se adauga inca un praf de sare. In prealabil se pregateste o forma de chec in care se pune hartie de copt si se toarna compozitia. Pentru aspect, se presara deasupra putin oregano.
Checul trebuie sa stea la cuptor cam 60-70 de minute, la foc mediu.