V-aţi gândit vreodată că este important nu doar ce mâncăm, ci şi în ce gătim ceea ce mâncăm? Chiar dacă folosim întotdeauna cele mai proaspete şi mai sănătoase ingrediente, mâncarea poate fi una nesănătoasă din pricina vaselor în care gătim.
Începem cu vasele din aluminiu, care se găsesc în aproape toate bucătăriile.
Cristian Mărgărit, consultant în nutriţie: „Aluminiul poate exercita în corp un efect estrogenic, deci un efect de tulburare a sistemului hormonal şi, din acest motiv, contactul obiectelor de gătit cu mâncare, aluminiu plus mâncare nu este recomandat. Mă gândesc aici şi la folia pentru gătit din aluminiu, pe care eu o evit.”
Vasele din cupru sunt de asemenea, de evitat. Dacă folosiţi ingrediente acide, cum ar fi sucul de roşii, metalul va oxida, iar mâncarea îşi va schimba gustul, dar şi proprietăţile.
Cristian Mărgărit, consultant în nutriţie: „Ar trebui să ne ferim de vasele vechi şi aici mă gândesc la vasele de fontă care trebuie folosite cu mare atenţie, deşi sunt la modă. Acea fontă trebuie să fie emailată şi emailul să fie foarte fin, astfel încât să nu avem porozităţi care să ducă la trecerea de fier din vas în alimentul nostru.”
Unele studii spun că tigăile din material antiaderent pot fi cancerigene dacă temperatura depăşeşte 260 de grade. Controverse sunt şi în cazul oalelor din material antiaderent. Una dintre substanţele toxice pe care le conţine se regăseşte în produse precum detergentul de rufe sau varul lavabil. De aceea, aveţi mare grijă atunci când gătiţi în astfel de vase!
Alte vase în care puteţi găti sănătos sunt cele din sticlă.
Ligia Pop, raw food chef: „Sunt perfecte şi rezistă fără nicio problemă la temperaturi înalte. Folosesc şi slowcoocker sau oala cu gătire lentă, care e foarte bună. Poate găti şi la 40 de grade . Merge pe curent electric, ceea ce înseamnă că păstrăm enzimele legumelor şi tot ceea ce este în interior, dar este pe o durată mai lungă, dar pentru cuptor ceramica şi sticla sunt cele mai importante.”
Dezavantajul vaselor de sticlă este că se pot crăpa atunci când gătim la temperaturi ridicate. Vasele din yena sunt de asemenea o variantă sănătoasă, cu atât mai mult cu cât ele sunt făcute să reziste la temperaturi mari şi să nu se spargă uşor. Un gust bun are şi mâncarea gătită în vase de lut. Atenţie însă, nu toate sunt sanatoase!
Ligia Pop, raw food chef: „Vasele de lut le folosesc, dar pentru că şi acesta este un subiect controversat pe internet pentru că nu se ştie dacă conţin plumb sau nu, mă străduiesc să le aleg fără modele, fără acel luciu, să fie mate, efectiv fara niciun model, fără niciun strat lucios în interior, precum acele vase de friptură, dar eu pot să fac legume în ele şi au un gust special şi adecvat.”, a declarat aceasta conform digi24.ro.
Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul vaselor emailate. De aceea, căutaţi-le pe cele de o calitate foarte bună. Mai trebuie să ştiţi că toate aceste efecte ale materialelor folosite nu sunt imediate. Pe termen lung, metalele care ajung în mâncare şi apoi în corpul nostru pot duce chiar şi la tulburări hormonale. Astfel, gândiţi-vă de două ori înainte de a cumpăra o oală ieftină! Merită să investiţi în vase de calitate pentru că acestea au o viaţă mai lungă. În plus, vă protejează sănătatea.