Celulita sau pielea cu aspect de coajă de portocală este o afecțiune foarte frecventă, cu care se pot confrunta inclusiv femeile care practică regulat o activitate fizică și au, în general, un aspect tonifiat. Celulita este rezultatul unei distribuții neuniforme a celulelor grase (adipoase) și fibrelor de țesut conjunctiv în hipoderm, adică stratul cel mai profund al pielii. În general, celulita este considerată o problemă estetică, dar, în cazul anumitor persoane, poate să fie una dureroasă. Celulita poate afecta și bărbații, dar în număr mai mic. Explicația pentru aceste diferențe este aceea că distribuția țesuturilor gras și conjunctiv și a mușchilor este diferită la cele două sexe.
În ceea ce privește un tratament pentru celulita, gestionarea acestei probleme depinde mult de tipul ei. Astfel, principalele forme de celulită sunt:
Acestea sunt cicatrici cauzate de ruptura țesuturilor în dermul profund. Vergeturile pot avea mai multe cauze, dar cele mai frecvente sunt sarcina și creșterea semnificativă în greutate. În urma modificărilor hormonale și de țesuturi din timpul sarcinii sau a creșterii mari în greutate, pielea de pe abdomen și fese în mod special capătă un aspect marmorat, cu linii deschise la culoare. Atunci când acestea sunt de mari dimensiuni, pot afecta imaginea corpului.
Niciuna dintre metodele actuale de tratament nu poate să ajute la dispariția completă a vergeturilor sau a celulitei. Însă există numeroase soluții pentru prevenirea acestor două probleme ale pielii, precum și pentru ameliorarea lor.
Astfel, pentru celulită, există o serie de plante, precum crețușca și vulturica, dar și hammamelis și viță de vie roșie, ce au proprietăți de drenare și de stimulare a circulației. Pentru aplicații locale pot fi folosite, de asemenea, produse care conțin extract de iederă și de alge marine. Dacă vrei să afli totul despre algele marine, trebuie să știi că acestea sunt un ingredient clasic în produsele pentru tratarea celulitei, datorită conținutului de aminoacizi și vitamina E.
În afară de ceaiurile pentru drenare și masajul cu diverse produse anticelulitice, trebuie să se acorde o mare atenție alimentației, mai ales prin limitarea consumului de zahăr. Controlarea greutății este, de altfel o măsură importantă pentru prevenirea vergeturilor și a celulitei, iar acest lucru se face printr-o dietă sănătoasă și variată, din care să nu lipsească alimente bogate în vitaminele C, D și E, dar și zincul și proteinele de bună calitate, precum și prin practicarea de exerciții fizice regulate.
Cremele cu retinol, o formă de vitamina A, pot ajuta la atenuarea vergeturilor, mai ales dacă sunt apărute recent, prin stimularea producției de colagen, ce contribuie la menținerea elasticității pielii.
Produsele cu acid glicolic pot fi, de asemenea, utile contra vergeturilor, având efect de peeling, însă nu pot contribui la prevenirea lor.
Nu în ultimul rând, diverse tratamente cu laser sunt o bună opțiune pentru ameliorarea aspectului pielii afectate de vergeturi și celulită, stimulând producția de colagen și elastină.
Pentru a-ți menține frumusețea pielii pe termen lung, este recomandat să adopți în primul rând o atitudine preventivă. Evitarea obezității și a sedentarismului este poate cea mai bună modalitate de a preveni instalarea celulitei și formarea vergeturilor. În cazul în care acestea au apărut deja, măsuri precum hidratarea pielii, din interior și din exterior, exercițiile fizice și un stil de viață sănătos pot fi utile pentru ameliorarea lor. În ceea ce privește tratamentele specifice, acestea pot fi destul de eficiente cu condiția să fie folosite cât mai curând după apariția acestor probleme.
Sursa foto: Freepik